» » » Як солити опеньки?

Як солити опеньки?

Як солити опеньки?

Солоні домашні опеньки одна з кращих, исконно русских, зимових закусок. І, хоча осінній опеньок не рахується таким делікатесним, як боровик або рижик, правильно приготований, він не поступиться за смаком своїм іменитим побратимам. Осінній опеньок цілком придатний для всіх видів кулінарної обробки, але особливо він гарний у маринованому або солоному вигляді.

Існує три способи засолу грибів: сухий, гарячий і холодний. Найбільш вдалими виходять опеньки, засолені гарячим способом - ніжні, і в міру пружні. Тому, ми розповімо вам про те, як солити опеньки саме цим способом.

Первинна підготовка грибів

Насамперед, вам необхідно розібрати свою лісову видобуток. Очистити гриби від сміття, що прилипли листя і травинок, занурити їх в ємність з холодною водою, щоб отмокла частинки землі і піщинки, що застрягли між пластинками. Після цього гриби необхідно остаточно промити під проточною водою. Далі гриби краще б розсортувати за розміром. Ті, у яких капелюшки розміром з невелику монету - в одну сторону, більші екземпляри - в іншу. У малюків обрізаємо ніжки, залишаючи близько двох сантиметрів, у великих грибів ніжки зрізаємо повністю, так як вони жорсткі і несмачні. Великі капелюшки нарізаємо великою соломкою.

кулінарна обробка



Перед тим, як солити гриби опеньки, їх необхідно відварити. Відварювати і солити краще за сортами - маленькі і великі окремо, але в цілях економії часу, цілком допустимо солити грибну суміш. Так так кількість опеньків у різних грибників може істотно відрізнятися (кому, як пощастило), то рецепт наводимо з розрахунку на один кілограм підготовлених сирих грибів. Не забудьте зважити свої грибочки! Підберіть підходящу за розміром емальовану або нержавіючу каструлю, налийте в неї холодну воду, попередньо вимірявши її обсяг, дайте воді закипіти. Додайте в воду кухонну сіль з розрахунку: повна столова ложка (30-40 гр.) На один літр води, дочекайтеся повторного закипання. Опустіть гриби в окріп і варіть, знімаючи піну шумівкою і безперервно помішуючи, при слабкому кипінні протягом 20-25 хвилин.

Відкиньте над раковиною гриби на друшляк або нержавеющее сито, дайте їм охолонути, і стекти розсолу. Тим часом, приготуйте ємність для засолювання. В ідеалі - дерев`яну, керамічну або скляну ємність, але можна і велику емальовану каструлю, без сколів і пошкоджень емалі. Начисто її вимийте і обшпарте. Приготуйте свої улюблені спеції. Тут у кожної господині свої секрети. Зазвичай використовують різані зубчики часнику, лавровий лист, чорний і запашний перець горошком, гвоздику і листя чорної смородини. Підберіть кількість, склад і пропорції пряної суміші на свій розсуд, але не переборщіть!

посол опеньків

Ну ось і добігає кінця наша розповідь про те, як солити опеньки. Рецепт цей, як ви вже переконалися, дуже простий. Залишилося лише укласти остиглі опеньки в ємність шарами, пересипаючи кожен шар прянощами і сухою сіллю, з розрахунку 30 гр. солі на 1 кг грибів. Потім накриваємо гриби чистою білою тканиною, зверху кладемо дерев`яний кружок і гніт з кругляка. У домашніх умовах їх можна замінити плоскою тарілкою і скляною банкою з водою. Виносимо наші опеньки на холод, в льох або холодильник, і чекаємо дві-три тижні, коли від теорії про те, як солити опеньки на зиму, можна буде перейти до практики дегустації цієї чудової зимової заготовки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!