» » » Як варити яйця?

Як варити яйця?

Як варити яйця?

Як варити яйця - мабуть, з цього рецепта мама починає вчити дитину самостійно готувати. Саме це блюдо користується шаленою популярністю у холостяків. І саме яєчня - перше, що спадає на думку, коли задають підступне запитання: «Що Ви вмієте готувати?» Проте, часто навіть досвідчені господині роблять помилки і отримують зовсім не той результат, який очікували. Є й такі, які все життя готують яйця на сніданок і завжди з цікавістю чекають, що отримають на цей раз: яйця круто, некруто або «золоту середину» - в мішечок. Нарешті, деякі і зовсім ніколи не стикалися з яйцями тет-а-тет, як кухар, і не знають, як варити яйця вкурутую. Про те, як варити яйця всмятку-взагалі ледве здогадуються. Але ж яйця незамінні практично в кожному салаті і прекрасно підходять для швидкого і ситного сніданку. Ця стаття відповість на питання, як краще, як довго і як правильно варити яйця. Поради будуть корисні як новачкам, які роблять свої перші кулінарні кроки, так і любителям, а також всім тим, хто хоче вміти варити яйця усіма можливими способами і для різних цілей.

Як варити яйця: інструкції, поради та маленькі хитрощі:

Яйця продаються в кожному продуктовому магазині, великі (добірні) і поменше (1 категорії), кольорові і білі. Зауважу, що колір шкаралупи на смакових якостях ніяк не відбивається. Інша справа - порівнювати яйця «магазинні» і домашні. У останніх жовток яскравий і великий, смак - насичений. Однак щоб зварити і ті, і інші яйця, ми використовуємо одні й ті ж способи.

Яку б технологію приготування яєць ви не вибрали, для яких би цілей Ви їх не варили, це не відніме у Вас багато часу. Але важливо дотримуватися кількох загальних правил, щоб не довелося викидати приготоване в помийницю. По-перше, яйця - НЕ макарони, їх варто класти в каструлю з холодною водою, а не чекати, коли вода закипить. Якщо зробите по-своєму, не дивуйтеся полопалися яйцям! Часто, навіть якщо Ви дотримуєтеся це «правило», яйця вперто лопаються. Щоб цього уникнути, скористайтеся маленької військовою хитрістю: щедро посоліть воду при варінні! Ще один нюанс: не потрібно відразу варити охолоджені яйця. І від цього вони починають тріскатися! Використовуйте невелику каструльку, тоді яйця під час кипіння не будуть битися об стінки каструлі і штовхати один одного, пошкоджуючи шкаралупу. По-друге, яйця в каструльці повинні бути покриті водою повністю, а не наполовину. Тоді вони зваряться рівномірно. Хоча, якщо Ви хочете сюрприз: з одного боку варене яйце, а з іншого - в мішечок - будь ласка. По-третє, відразу ж після приготування яйця краще помістити в холодну воду хвилини на три. В цьому випадку очистити їх від шкаралупи буде секундним ділом! Дотримуючись цих рекомендацій, Ви зваріть:

  • яйця всмятку (з рідким жовтком) за три хвилини,
  • яйця круто (з щільним білком і жовтком) за 10 хвилин.

А також дізнаєтеся, як варити яйця в мішечок (вже не з рідким, а загуснув жовтком, затверділим білком) - за 5-6 хвилин!



Є ще одна "група" яєць - яйця, зварені для салату - щось середнє між яйцями в мішечок і круто за 8 хвилин.

Увага: відлік часу починається з моменту закипання води! Скористайтеся таймером або не забувайте стежити за годинником! Зазівається - отримаєте замість бажаних яєць всмятку варені яйця. Не думайте, що яйця стануть краще і корисніше для Вас, якщо Ви їх гарненько проваріть. Навпаки, чим довше варите, тим важче буде засвоювати їх організм. А якщо Ви затягнули процес варіння на 20 і більше хвилин - не раджу вживати такі яйця в їжу, шкідливо для здоров`я! Зіпсовано і то яйце, яке при варінні спливло.

Розкрию і ще один спосіб приготування: 1 хвилину поварити яйця в окропі, потім зняти з вогню, накрити каструлю кришкою і залишити в гарячій воді. Якщо хочете яйця всмятку- на 6 хвилин, в мішечок - потерпіть ще одну хвилину.

Де варити яйця?



Крім каструлі, ковшика, яйця можна варити в пароварці (круто зваряться за 18 хвилин, всмятку - за 7), скороварки (буде потрібно всього 5 хвилин), навіть аерогрилі (процес займе 15 хвилин, але через 7 хвилин потрібно перевернути яйце на інший бік) . Нарешті, є і спеціальне пристосування - яйцеварка: 7 хвилин і готово! Для деяких яйця, зварені в пароварці - нудно і нецікаво. Їм не терпиться приготувати яйця в мікрохвильовці. Часто обговорюється питання, як правильно це зробити. Ті, хто наважуються спробувати, відкривають для себе фізичний закон: яйця в мікрохвильовці вибухають! І тут немає нічого дивного: шкаралупа не може витримати потужний тиск зсередини, яке виникає через сильного нагріву. Якщо це Вас не переконує, тоді скористайтеся радою: покладіть яйце в чашку з водою, накрийте кришкою і поставте в мікрохвильовку на 3 хвилини, при необхідності (якщо вода в чашці НЕ закипіла), збільште час.

Хотілося б поділитися з вами і не зовсім банальним, цікавим рецептом з красивою назвою - яйця пашот. Обов`язкова умова: свіжі яйця, не старше 4 днів. Наливаєте в каструлю холодну воду, заливаєте ще киплячою водою з чайника (приблизно на 2-3 см) і ставите на слабкий вогонь. Дочекайтеся, коли вода тільки почне закипати, з`являться маленькі бульбашки. У цей момент розбийте яйця в воду і залиште їх «плавати» при повільному кипінні на хвилину. Видовище чарівне, але пора знімати з вогню! Потримайте яйця ще 10 хвилин в гарячій воді, щоб білок закріпився. Потім викладіть їх на паперову серветку, нехай в неї вбереться зайва вода. І насолодитеся ніжним, м`яким, незвичайним смаком яєць пашот!

А якщо не варити? Отже, як, де і скільки варити яйця ми розібралися. Але ж їх не тільки варять! Не будемо забувати про найпростіший і улюбленому сніданку - яєчні-Глазунов. Все, що Вам потрібно - поставити сковороду на середній вогонь, змастити маслом, розбити потрібну кількість яєць, посолити (поперчити) і почекати від 3 до 5 хвилин! А якщо хочете поситнее - разом з яйцями посмажте ковбасу. А може, Ви пробували у кого-то омлёт, але самі не наважувалися його приготувати? Це зовсім нескладно! Але при цьому дуже апетитно! Крім яєць (3-4 штуки), знадобиться молоко (півсклянки). Яйця розбиваємо в сковороду, заливаємо молоком, солимо, перчимо, для аромату додаємо трохи зелені. Смачний початок дня гарантовано!

Курячі або перепелині?

Незважаючи на безсумнівну користь курячих яєць (містять вітаміни, речовини, що знижують рівень холестерину), вони часто викликають алергію. Особливо акуратно їх варто вживати дітям. Якщо і Ви страждаєте алергією на курячі яйця, не турбуйтеся! Адже у Вас є така прекрасна смачна альтернатива - перепелині яйця. У них в рази більше біологічно активних речовин і відмінні смакові якості! Маленькі яйця перепелів з плямистої забарвленням, тонкою і тендітною шкаралупою використовували ще китайські знахарі! Вважаю, Ви поспішаєте дізнатися, як правильно варити перепелині яйця? Готуємо їх мінімальний час: всього на дві хвилини помістіть в киплячу воду і отримаєте яйця всмятку! Так, не бійтеся, шкаралупа не лопне! Потримайте 5 хвилин - зваріть яйця круто! Але найчастіше перепелині яйця воліють смажити. Єдиний мінус: Вам потрібно як мінімум 10 перепелиних яєць для однієї порції. А ще їх не так просто розбити. Їх навіть не розбивають, а акуратно проколюють ножем, зрізають гострий кінець.

Перепелині яйця - це смачні ліки при хворобах серця, допомога при головних болях, вітаміни, які загартовують імунітет! Доведено їх користь для розвитку розумових здібностей. В Японії не забувають давати школярам на обід по два перепелиних яйця.

Як бачите, є маса способів приготувати яйця: зварити всмятку або вкурутую, посмажити яєчню або зробити омлет. Багатство рецептів дозволить Вам кожен раз створювати нове блюдо з яєць! Ви можете подати їх з майонезом, з зеленню, можете зняти з яєць жовток і заправити за Вашим смаком: грибами, печінкою тріски ... Однак не забувайте дотримуватися почуття міри! Досить того, що ми в свято Великдень дозволяємо собі з`їдати більше норми. Обов`язково спробуйте перепелині яйця! Не намагайтеся знайти в інтернеті розумні поради з приводу того, як варити яйця в мікрохвильовці. Готуйте, фантазуйте, радуйте близьких новими стравами!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!