» » » Як запекти качку?

Як запекти качку?

Як запекти качку?
Як запекти качку?

Кулінари стверджують, що м`ясо качки володіє вищими гастрономічними якостями, ніж м`ясо курки, але наші господині готують страви з качки дуже рідко. Пов`язано це з тим, що багатьох з них бентежить висока жирність і специфічний запах качиного м`яса. Ці особливі властивості качиного м`яса накладають деякі обмеження на способи приготування качки - саме через них качку майже ніколи не відварюють і не готують на пару.

Якщо ж качку не варити, а запекти в духовці, тоді з неї виходить чудовий на смак, ніжне, соковите і ароматне блюдо. Особливо часто качку запікають цілком - така качка, нафарширована яблуками, є традиційною стравою на різдвяному або новорічному столі у багатьох росіян (про те, як її приготувати, ви можете дізнатися з нашої статті Як приготувати качку з яблуками).

Кухарі фарширують качок не тільки яблуками, але і айвою, рисом з родзинками і чорносливом, гречаною кашею і навіть галушками. Ми ж зараз розповімо вам, як запекти качку без всякої начинки.

Качка, запечена в духовці

Для її приготування вам знадобляться:

  • тушка качки (приблизно 2 кг);
  • велика сіль - 1 ст. ложка;
  • рослинне масло - 2 столові ложки;
  • перець чорний мелений - 1 чайна ложка;
  • кориця - чверть чайної ложки;
  • мелена гвоздика, перець чилі і бадьян - по одній щіпці.

приготування

  1. Качку повільно розморозити на нижній полиці холодильника. Якщо качка у вас охолоджена, цей пункт пропустіть.
  2. Видаліть з тушки залишилися на ній пір`я (якщо такі є).
  3. Обсмолила качку над газовою плитою - полум`я пальника видалить пушинки і волоски з шкіри качки.
  4. Огляньте тушку уважно і якщо треба, пінцетом витягніть все решта в шкірі качки «корчі» від пір`я.
  5. Вимийте тушку зсередини і зовні під струменем холодної води.
  6. Відріжте гузку і перші фаланги крилець, зріжте зайвий жир.
  7. Закип`ятіть воду у великій чайнику.
  8. Покладіть качку в мийку і облийте її окропом.
  9. Коли качка обсохнет, натріть її зсередини і зовні сумішшю масла, солі і прянощів.
  10. Покладіть качку в великий поліетиленовий пакет, випустіть з нього все повітря, туго зав`яжіть пакет і приберіть його хоча б на півдня в холодильник (а ще краще на добу).
  11. Потім вийміть качку з пакету, покладіть її спинкою вниз у жароміцних форму для запікання і поставте форму з качкою в попередньо розігріту до t 180 ° С духовку приблизно на дві години.
  12. Під час запікання регулярно поливайте качку витопити з неї жиром. Якщо качка почне пригорати, накрийте її зверху фольгою і трохи зменшіть температуру в духовій шафі.

Качка в медовій глазурі, запечена порційно



Для святкового столу зовсім необов`язково запікати качку цілком - не менше красиве блюдо можна приготувати і з розчиненою на частини качиної тушки. Цей рецепт приготування гарний тим, що запечену таким способом качку не потрібно розрізати на порції безпосередньо під час святкового обіду, а як ви розумієте, робити це часом буває не дуже зручно.

Для приготування цього вишуканого блюда вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • одна качина тушка вагою приблизно 2 кг;
  • рафінована рослинна олія - 1/4 склянки.


Для приготування маринаду:

  • одна велика цибулина-приготування медової глазурі
  • горошини запашного перцю - 1 чайна ложка;
  • лавровий лист - 2 листочка середньої величини;
  • сіль - 1 столова ложка з гіркою солі крупного помелу.

Для приготування медової глазурі:

  • мед - 0,5 склянки;
  • куркума - 1 чайна ложка без гірки;
  • перець чорний мелений - 1/2 чайної ложки;
  • кориця - 1/4 чайної ложки.

приготування

Готувати качку починайте за дві доби до свята. Не лякайтеся, вам не доведеться всі ці два дні стояти біля плити! Просто після того як ви замарінуете качку, вона повинна буде дві доби постояти в холодильнику.

  1. Підготуйте і обробіть качину тушку так, як сказано в пунктах 1-6 попереднього рецепта.
  2. Зробіть маринад - очистіть і дуже дрібно наріжте цибулину, перекладіть цибулю в скляну мисочку, додайте до нього попередньо очищений і продавлений через прес часник, висипте сіль і добре перемішайте суміш. Дрібно поламайте (або поріжте кухонними качканожицями) лаврове листя, роздушіть товкачем або товкачем горошини запашного перцю, висипте ці прянощі в суміш цибулі і перемішайте маринад ще раз.
  3. Качину тушку обробити ножем на чотири частини - спочатку розрубати її уздовж хребта і грудної кістки на дві рівні половини, потім кожну половину розріжте поперек.
  4. Натріть четвертинки качки цибульним маринадом, щільно укладіть їх в миску, прикрийте плівкою, зверху накрийте кришкою і приберіть миску з качкою в холодильник на дві доби.
  5. За три години до святкового обіду витягніть качку з холодильника, включіть її на розігрів, дістаньте шматки качки з миски і ретельно очистіть їх від залишків маринаду тупим боком леза ножа і паперовим рушником.
  6. Змастіть глибоку форму для запікання олією, покладіть в неї четвертинки качки в один шар шкірою вгору, полийте качку маслом, що залишилося і поставте її на решітку духовки.
  7. Перший час (приблизно 15 - 20 хвилин) запікайте качку при t 160 - 170 ° С.
  8. Коли качка злегка підрум`яниться, накрийте форму фольгою, зменшіть вогонь, на нижній рівень духовки поставте вогнетривку ємність з водою (щоб качка не підгорає знизу). Таким чином запікайте качку до готовності (час приготування залежить від віку качки і її породи, в середньому на приготування качки потрібно близько двох з половиною годин).
  9. Коли качка буде практично готова, приготуйте медову глазур - в маленькому сотейнику на мінімальному вогні розтопіть мед, додайте в нього перець, куркуму і корицю і добре все розмішайте.Качка в медовій глазурі
  10. Не вимикаючи духовки, дістаньте з неї качку, зніміть з форми фольгу, злийте з форми витопився з качки жир, озбройтеся кулінарної пензликом і густо змастити поверхню шматочків медової глазур`ю.
  11. Поставте форму з глазурованої качкою назад в духовку, через п`ять хвилин дістаньте її і повторіть процедуру нанесення глазурі.
  12. Ще раз надішліть качку в духовку на п`ять хвилин і знову змастити її глазур`ю.
  13. Після третього разу поставте форму в духовку, вимкніть вогонь і на залишковому теплі доведіть качку до остаточної готовності - корочка на шматочках повинна стати глянцевому і приємно коричневої.

Як гарнір до такої качці можна подати відварний рис, печені яблука, смажену цибулю і тушковану в маслі моркву.

Інші рецепти приготування качки шукайте в наших статтях Як приготувати качку по-пекінськи і Як готувати качку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!