» » » Як поширюються насіння?

Як поширюються насіння?

Як поширюються насіння?

Рослини прагнуть розмножуватися усіма мислимими і немислимими способами, однак, варто пам`ятати, що не тільки насіння важливі для подальшого поширення рослин на тій чи іншій території. Дуже важливе значення для культурних рослин має навколишнє середовище і кліматичні умови. Тільки при наявності тепла, вологи і кисню рослина може розвиватися. Якщо ж хоча б одного з цих компонентів не вистачає, то рослина гине. Отже, давайте розглянемо, як поширюються насіння.

Способи поширення насіння

Саме з цієї причини дуже багато насіння прагнуть якомога швидше потрапити в прийнятний для них клімат. Біології відомо як мінімум про вісім способи поширення насіння культурних рослин. Розглянемо кожен спосіб того, як поширюються насіння рослин.

  • Перший спосіб поширення насіння - це його зовнішня пристосованість і готовність до того, що воно буде перенесено на далеку відстань. Наприклад, величезна кількість насіння мають такі пристосування, як шипи або гачки, за допомогою яких вони можуть прикріплятися до одягу людини або до шерсті тварин і переноситися на відстані.
  • Другий різновид насіння - це прилипали. Розташовані вони в досить клейких ягодах рослин. Такі ягоди вживають в їжу пернаті, і коли вони починають їх клювати, то насіння прикріплюються до пір`я і подорожують на птаху дуже великі відстані.
  • Крім того, відомий ще один не зовсім звичайний спосіб того, як поширюються плоди і насіння. Він полягає в тому, що подібні рослини ростуть близько водойм або ж зовсім у воді. Насіння перемішуються з брудом або водою, після чого переносяться на лапах тварин або ж на взуття людей. Також подібні насіння можуть прилипати і до лап птахів з брудом.
  • Крім того, існують і такі рослини, які вживаються в їжу тваринами. Вони, поїдаючи смачну начинку, не замислюються про те, що разом з цим до їх роті пристало багато насіння, і коли вони відлітають подорожувати, то насіння переносяться на далекі відстані разом з ними.
  • Однак не варто применшувати вплив людини на поширення насіння диких рослин по землі. Ми переносимо тисячі рослин на своєму одязі, навіть не знаючи про це. Наприклад, коли ми збираємо дуже маленькі насіння, то нерідко відсіюємо ті, які не підходять за розміром або ще з якихось причин. Воно закріплюється на нашому взутті або одязі і транспортується в далекі краї.
  • Однак насіння можуть розкидатися по землі і вітром. Поширюються насіння, таким чином, по повітрю досить самостійно. Це різні пухнасті пристосування, які допомагають насіння управляти польотом. Деякі насіння навіть мають невеликі крильця або пристосування, схожі на парашут.
  • Наступна категорія насіння, які поширюються самостійно - це так звані «плавці». Вони пересуваються по водоймі за допомогою течії річки.
  • Існує і особлива категорія рослин, які, щоб поширити своє насіння на відстані, вибухають. Після того, як відбудеться повне дозрівання, плоди рослин висихають і лопаються, викидаючи насіння на чималий радіус.


Таким чином, рослини поширюються не тільки за допомогою живих істот, а й самостійно.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!