» » » Що значить для мцирі жити?

Що значить для мцирі жити?

«Я мало жив, і жив у полоні.

Таких два життя за одну,

Але тільки повну тривог,

Я проміняв би, якщо б міг ... »

Відповідь на питання про те, що значить для Мцирі жити, можна відшукати в наведених рядках.

Твір Лермонтова «Мцирі» дуже глибоке і зачіпає основні питання сенсу людського існування. Головний герой - кавказький юнак, з малих років живе в чоловічому монастирі в горах. Його шестирічним хлопчиком віддав на служіння монахів проїжджав повз російський генерал. Хлопчик був бранцем генерала, він віз його прив`язаним до сідла, але в дорозі бранець захворів, і генерал зглянувся над ним і віддав на виховання в ліпший по дорозі монастир.



Тоді, під час подій, що описуються в творі, на Кавказі йшла війна, і генерал запросто міг вбити непотрібного бранця, але не вбив. З цього сюжетного повороту починається історія Мцирі.

Короткий зміст поеми «Мцирі»

Одного разу трапилася сильна гроза, і монахи зібралися на молитву. Ворота ніхто не охороняв, і Мцирі зважився на втечу. В дорозі він розмірковує про волю, про долю людини, про свій народ і про своє призначення. Він згадує дитинство і життя в аулі, де кожен горець може знайти дорогу додому навіть вночі, знаний природним чуттям справжнього жителя гір.

Ченці, виявивши пропажу, організують пошуки втікача. Але через три дні випадкові перехожі знаходять поруч зі стінами монастиря зраненого юнака. Його приносять в монастир, і ченці дізнаються втік Мцирі. Він мовчить і відмовляється від їжі. Через деякий час старий-настоятель розуміє, що Мцирі скуштував повітря свободи і більше не зможе жити в неволі.

Мцирі починає розповідати про свою пригоду настоятелю. Він з гіркотою говорить про те, що пишається своєю втечею, розповідає про своє триденному подорожі, сутичці з диким барсом, з якої Мцирі вийшов переможцем, будучи озброєний лише підвернулася під руку палицею.

Перемога, хоч і дісталася дорогою ціною, на мить повертає Мцирі до життя. Він пишається своїм подвигом, який дозволяє йому вважати себе рівним своєму народові, якого Мцирі був позбавлений.

Що значить для Мцирі жити, читач остаточно розуміє, коли Мцирі, вмираючи, просить поховати його на високому місці, звідки видно рідної Кавказ. Три дня свободи виявилися для Мцирі дорожчі, ніж роки в неволі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!