» » » Що таке барометр?

Що таке барометр?

Що таке барометр?

Атмосфера Землі, яка простягається на кілька сот кілометрів вгору, тисне на поверхню нашої планети. Саме такий тиск і називається атмосферним. Для його вимірювання винайшли прилад під назвою барометр. Творцем пристрою став італієць Еванджеліста Торрічеллі, що жив ще в XVII столітті. Саме він і роз`яснив людям, для чого потрібен барометр.

Атмосферний тиск зазвичай «скаче» через зміни погодних умов: перед негодою падає, а в гарну погоду - підвищується. Метеорологи фіксують на карті будь-які коливання тиску та визначають переміщення циклонів і напрямки вітрів. Лінії рівного тиску називають изобарами від грецького baros (тяжкість) і isos (рівний).

види барометрів

Всього існує два типи барометрів - анероїд і ртутний. Другий набагато точніше і надійніше, перший - компактніше і зручніше, при необхідності може стати кишеньковим.

Ртутний барометр показує тиск висотою ртутного стовпа, поруч з яким прикріплена вимірювальна шкала. Зазвичай він являє собою скляну трубку 80 см, наповнену ртуттю, яка з одного боку запаяна, а на іншому - відкрита і занурена в чашку з ртуттю. У трубці немає повітря, так що простір у верхній частині називають торрічелліевой порожнечею. У анероїда рідини немає. Він показує тиск, який діє на гофровану металеву коробку з тонкими стінками, всередині якої створили розрідження. Коли атмосферний тиск знижується, коробка трохи розширюється, коли підвищується - стискається, і саме тиск діє на спеціальну прикріплену пружину. Зазвичай використовується кілька анероїдних коробок, які послідовно з`єднані. За допомогою важеля передавальної системи стрілка повертається і рухається по градуйованою згідно ртутному барометру круговій шкалі. На ній можуть бути написи: "змінно", "дощ", "дуже сухо", "ясно".



Саме анероїди використовують на літаках, морських суду, а також на метеорологічних станціях. Як правило, до стрілок прикріплюють перо, і воно автоматично фіксує показання.

Який тиск - норма

Справа в тому, що немає стандартного визначення норми атмосферного тиску. Залежно від географічного розташування регіону, норма, що показує барометр, різна. Так, наприклад, в Санкт-Петербурзі, який розташований на висоті, найближчій до рівня моря, вона становить 760 мм.рт.ст. А ось в Москві, розташованої на височини, - 748 мм.рт.ст.

Точно підказати, що є нормою для конкретного міста, можуть тільки в місцевому підрозділі гідрометслужби.

Тепер ви знаєте, що таке барометр. Вдалих вам відкриттів!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!