» » » «Чтоли» або «чи»?

«Чтоли» або «чи»?

«Чтоли» або «чи»?

Плутанина в правописі частинок з займенниками доставляє незручності не тільки школярам, але дорослим. Дана проблема пов`язана з тим, що часом для визначення частини мови і необхідного правила орфографії потрібно зробити аналіз пропозиції. Іноді на таку операцію зовсім не вистачає часу. Тому хотілося б, щоб під рукою завжди була коротка, ясна і легка для запам`ятовування інструкція. Чтоли або чи що?

Правопис частки "чи"

Отже, в російській мові не існує написання "чтоли". Це короткий відповідь на питання про те, чтоли або чи що. «Що» є питальним займенником. «Чи» ( «ль») в російській мові може бути запитальною часткою або союзом. Частинки пишуться з іншими частинами мови або окремо, або через дефіс. Частка «Чи» не входить в список частинок, які пишуться через дефіс. Через дефіс пишуться такі частинки:

  • -то;
  • -або;
  • -небудь;
  • дещо (кой-);
  • -так і;
  • -до;
  • -де;
  • -тка.

Частка «Чи» завжди пишеться окремо зі словами. Виняток становлять випадки, коли «Чи» входить до складу цілого слова. Наприклад: «невже». Підіб`ємо підсумок: з займенником «що» частка «Чи» пишеться окремо. Тому згідно з нормами правопису, правильним варіантом написання "чтоли або чи" буде другий.

Якщо правило не завжди згадується в необхідний момент, то можна використовувати простий спосіб перевірки. Можна зовсім прибрати підсилювальну частку "Чи", але сенс пропозиції не зміниться. Порівняйте: "Мама чи повинна прибирати твою кімнату?" і "Мама що має прибирати твою кімнату?". Таким чином, частка "чи" тільки додає смислової запитання акцент і емоційне забарвлення пропозицією. Її призначення - це формувати питальне значення, а також робити мову більш експресивною.



Також поряд з часткою «Чи» ( «ль») окремо пишуться такі частинки: «б» ( «б») і «ж» ( «ж»).

Подібні труднощі в злитому або роздільному написанні «чтоли або чи що» могли виникнути за аналогією з тими труднощами, які виникають при написанні займенників з частинками або союзами. Наприклад, при використанні вказівного займенника «що» з часткою «б»: «Що б він не робив, все йшло нанівець». А тепер порівняємо, як використовується схожий за звучанням союз «щоб»: «Він сказав, щоб я відвідала бабусю».

Сподіваємося, що тепер вам не доведеться замислюватися над правописом "чтоли або чи".



Увага, тільки СЬОГОДНІ!