» » » Скільки слів в російській мові?

Скільки слів в російській мові?

Скільки слів в російській мові?

Здавалося б, порахувати, скільки слів в російській мові, зовсім нескладно. Досить, скажімо, звернутися до самого авторитетного зі словників, великим академічного видання - "Словника сучасної російської літературної мови", виданому аж в 17 томах. У словнику цьому міститься +131257 слів. Чи означає це, що стільки ж слів і в російській мові?

Що не ввійшло в словник

Кількість слів в російській мові насправді може мати відчутні відмінності від їх числа в словнику. Чому? Та тому, наприклад, що утворені від якісних прикметників прислівники на-о, -е в словнику не розглядаються як самостійні одиниці. А скільки їх, хто рахував?

Крім того, найавторитетніший з сучасних словників російської мови, що не кажи, називається "Словник сучасної російської літературної мови". Так, так, саме літературного. А це значить, що він не містить ненормативну лексику. Не містить і діалектизмів. Діалектизми, до слова сказати, знайшли відображення в "тлумачному словнику живої великоросійської мови" Володимира Даля. У ньому 200000 слів. Але і там далеко не все слова російської мови.

А терміни, що позначають наукові і технічні поняття? А неологізми? А нові слова, що з`явилися в епоху бурхливих змін 90-х? А абревіатури? Пам`ятайте, скільки їх (на що звернув увагу і поскаржився Володимир Маяковський) з`явилося в перші роки радянської влади? А імена власні? Вони, звичайно, теж не знайшли відображення в "Словнику сучасної російської літературної мови".



До речі, про імена власних. Хто рахував, скільки їх в Росії? Так само, як ніхто не рахував, скільки в Росії міст, сіл, річок, озер. Адже їх назви - це імена власні, вивченням яких займається спеціальний розділ мовознавства - ономастика. А космічні об`єкти, так звані астроніми? Адже практично кожен з них теж має своє власне ім`я.

Всі слова живого розвивається мови порахувати неможливо. До таких висновків прийшли мовознавці-русисти, які стверджують, що в кількісному відношенні мова неісчіслім. Мова розвивається, а це означає, що якісь слова виходять з ужитку, їм на зміну приходять нові. Зафіксувати цей процес неможливо, настільки він невловимий.

Так скільки слів в російській мові? Порахувати все слова сучасної російської мови не зможуть ні найсучасніші комп`ютери, ні вчені, скільки б не старалися. Зробити це не зможе ніхто.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!