» » » Скільки приголосних звуків?

Скільки приголосних звуків?

Скільки приголосних звуків?

Скільки в російській мові букв? Відповідь на це питання знає майже кожен - 33. А скільки в російській мові звуків? Це вже питання складніше! Давайте ж розберемося, скільки звуків в нашій мові.

У російській мові, як ми вже сказали, 33 літери, з них 21 призначена для позначення приголосних звуків і 10 - для голосних (ь і ь не позначав ні голосний, ні приголосний звук). Звуків ж в російській мові 42:

  • 36 приголосних ([б] - [б `], [в] - [в`], [г] - [г `], [д] - [д`], [ж], [з] - [з ` ], [й `], [к] - [до`], [л] - [л `], [м] - [м`], [н] - [н `], [п] - [п` ], [р] - [р `], [з] - [с`], [т] - [т `], [ф] - [ф`], [х] - [х `], [ц] , [ч `], [ш], [ш`]). При цьому [й `], [ч`] - завжди м`які, [ж], [ц] - тверді.
  • 6 голосних ([а], [о], [е], [и], [і], [у]).

Здавалося б, чому все так дивно? Чому не збігається ні число приголосних звуків і букв, ні число голосних звуків і букв? Просто деякі букви позначають два звуки (їх називають парними по твердості-м`якості, наприклад: [б] - [б `]), а інші не мають м`якого або твердого звуку (наприклад, [ч] - завжди м`який. Ось спробуйте вимовити [ч ] твердо. Не вийшло? Швидше, у вас вийшло щось на зразок [дж], але ж це вже інший звук.

Читайте також статтю Скільки голосних в російській мові.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!