» » » Як читати транскрипцію?

Як читати транскрипцію?

Як читати транскрипцію?

При вивченні іноземної мови дуже важливо не тільки правильно вживати слова в потрібній формі і в установленому порядку в реченні, а й запам`ятовувати, як ці слова вимовляються. Якщо в рідній мові нам часто на інтуїтивному рівні зрозуміло, як повинно вимовлятися ту чи іншу незнайоме нам перш слово, то в англійській мові, зіткнувшись з новим словом, краще перевірити правильність його вимови в словнику.

Те, як слово має читатися, зафіксовано в транскрипції - графічної записи фонетичного звучання слова. У цій статті ми опишемо основні транскрипційні позначення і навчимо вас, як читати транскрипцію.

Перед тим, як читати транскрипцію, в першу чергу необхідно вивчити графічні позначення всіх існуючих в англійській мові звуків.

Голосні звуки

Їх в англійській мові можна умовно розділити на дві групи: монофтонги і дифтонги:

  • Монофтонги можуть бути як короткими, тобто вимовлятися уривчасто і швидко, як наприклад звук [ ] в слові mister або [Lambda-] в слові cut, так і довгими - [u:] в слові you або [ :] в слові tree. У транскрипції довгота позначається за допомогою двокрапки.
  • У дифтонги при проголошенні відбувається плавний перехід від одного звуку до іншого, так, наприклад, як в "okay" спочатку ми вимовляємо дифтонг [ u], а на кінці - дифтонг [ei].
  • Ударний склад в транскрипції позначається за допомогою вертикальної рисочки [] перед ударним голосним.

Приголосні звуки

  • З приголосними звуками розібратися, як правило, буває простіше. Серед приголосних звуків окремо необхідно відзначити звуки [theta-] як в слові thanks, [eth-] як в слові without, [w] як в слові wait і довгий звук [ ] як в слові song - у цих приголосних звуків немає аналогів в російською мовою.
  • Також окремо виділити нейтральний звук [ ], який замінює більшість ненаголошених голосних, наприклад в таких словах як better, letter, attend і ін.
  • Слід бути уважним і не плутати вимова букв англійського алфавіту і звуків в транскрипції англійських слів. Так, буква M / m буде вимовляється як [ем], в той час як звук [m] буде вимовляється як [м].


Останнім часом стало популярним давати два варіанти транскрипції одного і того ж слова в словнику: спочатку вказується класичний, британський варіант вимови, а потім - американський.

Крім того, у деяких слів може бути два рівносильно вірних варіанти вимови. Так, наприклад, у слова decade у відомому словнику Collins зафіксовано два варіанти вимови: [d ke d] і [d ke d].

У вивченні англійської мови вам також допоможуть статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!