» » » Що таке квіти?

Що таке квіти?

Що таке квіти?

Квітка - це орган статевого розмноження рослин (квіткових). Він являє собою укорочений стебло, на якому листки видозмінилися і пристосувалися для утворення насіння. Виходячи з цього можна узагальнити, що квіти - це спеціальний орган рослини, призначений для виконання репродуктивної функції.

Як влаштовані квіти

В кольорах розрізняють такі відділи:

  • Стебловий, який складається з квітколожа і квітконіжки;
  • Листовий, що складається з пелюсток і чашолистків;
  • Статевий або генеративний - складається з маточки (жіночі органи) і тичинок (чоловічі репродуктивні органи).

До того ж, частини квітів поділяють на фертильні, до яких відносять тичинки і маточки, і стерильні - всі інші частини, які називають оцвітиною. Будова кожної квітки може сильно відрізнятися у різних рослин, тому важливо знати, які є квіти і чим вони відрізняються. Але суть пристрою у всіх квітів приблизно одна і та ж, є лише зовнішні відмінності.

Репродуктивні частини квітів

Як уже було згадано, статеві органи квітки діляться на чоловічі - тичинки (сукупність яких називається андроцей), і жіночі - маточки (гинецей).

Кількість тичинок у різних видів рослин може бути різним - від однієї до кількох сотень. Складаються ці органи з пильовика і тичинкової нитки. Для певного виду рослин цей показник зазвичай постійний. Тичинки, розташовані на одній квітці, можуть відрізнятися за своєю будовою. На квітці ці органи можуть зростатися між собою і, в залежності від того, скільки груп вони утворюють, розрізняють одно-, дво-, многобратственний андроцей. Коли тичинки зростаються, говорять про братственной андроцей.

Товкач або кілька маточок на одній квітці утворюють гинецей - внутрішню частину квітки, її також називають плодолистками. Це найбільш значуща частина органу розмноження рослини, так як саме всередині нього утворюється насіння, а з його стінок формується плід. Маточка складається з рильця, стовпчика і зав`язі.

Стерильні частини квітки



Стерильна частина квітів безпосередньо не бере участі в статевому розмноженні. Однак функція цієї частини не менш важлива - оцвітина захищає тендітні тичинки і маточки від механічних пошкоджень, які можуть нанести тварини або комахи. Оцвітина - це чашечка (зелені листочки, звані чашелистиками) і віночок (пофарбовані різними кольорами листочки, які називаються пелюстками).

Чашечка становить зовнішню частину оцвітини - вона виконує функцію захисту квітки, який розвивається, від передчасного розголошення. Іноді віночок у квітки може зовсім відсутніми, тоді чашка перебирає на себе його функцію.

Віночок ж утворюється пелюстками, формуючи наступне коло після чашечки в квітці. Це найяскравіша і приваблива частина в генеративних органів рослини, саме він створює зовнішній вигляд квітки. Ось що таке квіти насправді. Забарвлення пелюсток визначають різноманітні пігменти (каротиноїди, антоціани, антофеіни і ін.).

Віночок і пелюстки квітки відображають частину сонячних променів в денний час, тим самим оберігаючи генеративні органи квітки від перегріву, а в нічні години, зближуючись, - від переохолодження краплями роси. До того ж, елементи стерильною частини квітки зазвичай яскраві, і саме це приваблює запилювачів - комах і птахів (а ось у рослин, які запилюють вітер, яскраві пелюстки відсутні).

Залучати запилювачів квітки рослин «навчилися» також завдяки виділенню ароматних ефірних масел і солодкого нектару. Виробляються дані речовини клітинами шкірки пелюсток, а у окремих видів рослин - особливими видають аромат залозами, що володіють секреторною активністю. Тому квіти мають запах.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!