» » » Що таке дуплекс?

Що таке дуплекс?

Що таке дуплекс?

Досить часто в нашому житті нам доводиться стикатися з поняттям "дуплекс". У перекладі з латинської мови duplex означає "подвійний", що вже говорить нам про загальне значення слова - щось, що складається з двох рівнозначних частин або виконує подвійну функцію. Розглянемо більш докладно, що таке дуплекс в різних сферах життя.

Дуплекс в нерухомості

Останнім часом стали популярними споруди типу дуплекс - двосекційний будинок для двох сімей. Для кожної секції є свій вхід і, як правило, два поверхи із загальною боковою стіною.

Дуплекс в мережах

У мережах поняття дуплекса використовується при обміні інформацією між приймачем і передавачем.

Повнодуплексна передача даних. У такому режимі пристрій зв`язку може в кожен момент часу і передавати, і приймати інформацію. Прийом і передача даних ведуться по двох різних каналах зв`язку. Наприклад, телефон.

Напівдуплексна передача даних. Пристрій в кожен момент часу може або передавати, або приймати інформацію. Наприклад, рація.



Симплексна передача даних. Одностороння передача інформація по одному каналу зв`язку. Наприклад, радіомовлення.

Дуплекс в поліграфії

Спосіб друку, що дозволяє зробити більш виразним одноколірний малюнок за рахунок застосування двох фарб - кольоровий і чорної або сірої.

Дуплекс в МФУ

МФУ - багатофункціональний пристрій. В даному контексті дуплекс ставиться до можливостей безпосередньо принтера, дозволяючи робити двосторонній друк, тобто принтер сам перевертає аркуш паперу.

дуплексні шпалери

Це паперові шпалери, що складаються з двох і більше шарів паперу. Вони міцніші, стійкі до впливу води і сонця щодо простих паперових шпалер.

Детальніше про це можна дізнатися зі статей:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!