» » » Що таке ємність?

Що таке ємність?

Що таке ємність?

Коли слово «ємність» використовується для позначення посуду або іншого резервуара (відра, бочки, банки, цистерни та ін.), Ми розуміємо, про що і йдеться. Це щось таке, куди можна щось помістити: покласти, налити, насипати. А що таке ємність в таких поєднаннях як життєва ємність, електрична ємність або, наприклад, ємність акумулятора? Давайте розберемося в таких значеннях цього слова.

Ємність в загальному значенні

Словом «ємність» називають здатність вміщати якесь максимальну кількість вмісту. Багато в чому значення слів «обсяг» і «ємність» ідентичні. Тільки обсяг може бути внутрішнім або зовнішнім, а також загальним. Ємність ж - це лише внутрішній обсяг.

Наприклад, ємність винної пляшки становить 700 мл, хоча налити в неї можна і менше. Але максимальна кількість вмісту, яке ця пляшка здатна вмістити, становить саме 700 мл - це і є її ємність. Така ємність вимірюється в заходи рідких і сипучих тіл: в літрах, кубометрах тощо.

Ємністю також називають здатність вмістити або розмістити нематеріальні об`єкти. Наприклад, ємність ринку - це загальний попит на послугу або товар, максимальний обсяг продажів. У чому вимірюється ємність такого роду? У натуральних (товарних) або грошових показниках. Так, ємність автомобільного ринку буде вимірюватися в кількості автомобілів, а місткість ринку нерухомості - в квадратних метрах.

Ємність: інші значення



Електрична ємність - здатність електричного провідника утримувати заряд. Вимірюється в сантиметрах або Фарада.

Життєва ємність. Наприклад, що таке життєва ємкість легень? Це максимальна кількість повітря, що видихається після одного, найглибшого вдиху. Життєва ємність легенів є частиною із загальної ємності, яка дорівнює кількості повітря, що видихається плюс залишковий об`єм легенів. Вимірюється в мілілітрах.

Буває, що ємність вимірюється в одиницях, які не мають відношення до заходів обсягу. Наприклад, ємність акумулятора вимірюється в ампер-годинах або в міліампер-годинах. Адже ємність акумулятора - це його здатність акумулятора живити підключену до нього навантаження в максимально можливий час.

Ще більше інформації про це поняття ви знайдете в статті Як розрахувати ємність.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!