» » » Що таке конвекція?

Що таке конвекція?

Що таке конвекція?

Слово "конвекція" прийшло до нас з латинської мови, з якого воно перекладається як "перенесення". Явище конвекції є процес передачі тепла. Відбувається це завдяки тому, що великі частки речовин перемішуються між собою.

Спостерігати конвекцию можна в газах, сипучих речовинах і рідинах.

види конвекції

Конвекція буває 2 видів:

  1. Природною. Вона відбувається при нерівномірному нагріванні знизу рідини або сипучих речовин. Речовина, яка нагріта сильніше, має меншу щільність. Під впливом сили Архімеда відбувається його переміщення відносно менш нагрітого речовини. В результаті відбувається вирівнювання температури речовин.
  2. Вимушеною. В цьому випадку конвекція відбувається під впливом приладу. Це може бути насос, мішалка або будь-яке інше пристрій. Від швидкості приладу буде залежати інтенсивність конвекції.

У природі конвекцию можна спостерігати в нижніх шарах атмосфери, в океанах і морях, а також на Сонце. У твердих тілах цього явища не відбувається. У розмовній мові можна почути такі словосполучення: «Конвекція в атмосфері», «Конвекція повітря».

Досвід для створення явища "конвекції"



Можна самостійно провести експеримент і поспостерігати за конвекцією.

Для цього потрібно:

  1. Взяти ємність з холодною водою. У неї має бути широке горлечко.
  2. У посудину (який може спокійно пройти в ємність) налити дуже гарячу воду і підфарбувати її. Як барвник можна використовувати звичайну зеленку або марганець.
  3. Посудина з підфарбованою гарячою водою потрібно опустити в ємність з широкою шийкою. Перед опусканням отвір в посудині потрібно закрити кришкою або скористатися пальцем. При цьому почнеться перемішування легшою гарячої підфарбованою рідини з холодною водою.
  4. В результаті можна побачити, як струмінь гарячої води починає підніматися вгору.

Тепер ви знаєте, що таке конвекція і яких видів вона буває. Вам буде також корисна стаття з області фізики Що таке внутрішня енергія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!