» » » Як користуватися ареометром?

Як користуватися ареометром?

Як користуватися ареометром?
Як користуватися ареометром?

Ареометр є, по суті, поплавком, верхню частину якого займає проградуірованная для електроліту (кг / м3) і для тосола (° С) шкала. Як правильно користуватися ареометром?

Вимірювання щільності електроліту

Вимірювати щільність рідини знаходиться в акумуляторної батареї - процедура не складна, але вимагає акуратності і уважності. Необхідно набрати з банки акумулятора в ареометр необхідну кількість рідини (електроліту), розташувати ареометр вертикально і відзначити, якого значенням відповідає нижній край меніска.

Вимірювання щільності інших рідин

Як користуватися ареометром при вимірюванні щільності інших рідин? Цей процес не набагато складніше описаного вище. Необхідний сам ареометр і якийсь, чи не дуже широкий посудину з рідиною. Глибина посудини не повинна бути менше 20-25 см, ємність - не менше ніж 0,5 л. Наповнюємо скляний циліндр рідиною і акуратно занурюємо в нього ареометр. Пристрій не випускаємо з рук до тих пір, поки не переконаємося, що ареометр досяг рівня, на якому може самостійно плавати. Необхідно це для того, щоб скляний прилад, не пошкодився об дно посудини. Занурений в посудину ареометр маємо так, щоб, перебуваючи приблизно посередині, він не торкався до стінок резервуара. Вимірювання можна знімати, ледь заспокоїться поверхню рідини. Відзначаємо показник шкали, до якого прилад «потонув» в рідини, це і є шукане значення щільності.



Не слід забувати, що на щільність рідини істотно впливає її температура, а вона може бути значно підвищена. Тому перш ніж знімати показник щільності, необхідно забезпечити відповідність температури вимірюваної рідини нормативної.

Запобіжні заходи

Перевіряючи ареометром щільність електроліту, ми стикаємося з кислотою - вельми агресивним середовищем. Попадання кислоти на одяг, призводить до її непридатності, а при попаданні на шкіру відбувається хімічний опік. Катастрофою може закінчитися потрапляння кислоти в очі. Слід пам`ятати про це і, проводячи відповідні вимірювання, користуватися захисним одягом, рукавичками і окулярами. І навіть знає, як користуватися ареометром, відео, запропоноване нами нижче, звичайно ж, не завадить:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!