» » » Що таке дифузія?

Що таке дифузія?

Що таке дифузія?

Дифузія перекладається з латині, як поширення або взаємодія. Дифузія є дуже важливим поняттям фізики. Суть дифузії полягає в проникненні одних молекул речовини в інші. У процесі перемішування відбувається вирівнювання концентрацій обох речовин по займаного ними обсягом. Речовина з місця з більшою концентрацією переходить в місце з меншою концентрацією, за рахунок цього і відбувається вирівнювання концентрацій. Розглянувши, що таке дифузія, слід перейти до умов, які можуть впливати на швидкість протікання цього явища.

Фактори, що впливають на дифузію

Щоб зрозуміти, від чого залежить дифузія, розглянемо чинники, які на неї впливають.

Дифузія залежить від температури. Швидкість дифузії буде збільшуватися зі збільшенням температури, тому що при підвищенні температури буде збільшуватися швидкість руху молекул, тобто молекули будуть швидше перемішуватися. Агрегатний стан речовини теж буде впливати на те, від чого залежить дифузія, а саме на швидкість дифузії. Теплова дифузія залежить від виду молекул. Наприклад, якщо предмет металевий, то теплова дифузія протікає швидше, на відміну від того, якби цей предмет був зроблений з синтетичного матеріалу. Дуже повільно протікає дифузія між твердими матеріалами. Дифузія має величезне значення в природі і в житті людини.

приклади дифузії



Щоб краще розібратися, що таке дифузія, розглянемо її на прикладах. Молекули речовин, не залежно від їх агрегатного стану постійно знаходяться в русі. Отже, дифузія відбувається в газах, може відбуватися в рідинах, а також в твердих тілах. Дифузією є перемішування газів. У найпростішому випадку, це поширення запахів. Якщо в воду помістити який-небудь барвник, то через деякий час рідина рівномірно забарвиться. Якщо два металу стикаються, то на кордоні дотику відбувається перемішування їх молекул.

Отже, дифузією є перемішування молекул речовини при їх безладному тепловому русі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!