» » » Що таке фотографія?

Що таке фотографія?

Що таке фотографія?

Фотографія - це просто фіксація моментів або ціле мистецтво? Офіційне визначення цього поняття наступне-зображення, отримане за допомогою камери і збережене на светоустойчивость матеріалі. Отримані зображення фіксуються завдяки фізичним і хімічним процесам, що отримуються за допомогою світла.

Що таке фотографія? Якщо розглядати це поняття ширше, то стане ясно, що фотографія - це вид мистецтва, в якому творчий процес полягає в умінні знаходити цікаву композицію і момент для знімка.

З чого все починалося

Перша світлостійка копія на склі була зроблена французом Жозефом Нісефор Ньєпс в 1822 році. Правда, до нашого часу вона, на жаль, не збереглася. Тому найпершою в історії довговічною фотографією прийнято вважати знімок «вид з вікна» все того ж Ньепса, але отриманий вже чотирма роками пізніше. Фотографія була виконана так званої камерою-обскура на олов`яної платівці, яка покрита тонким шаром асфальту. Уявіть собі, що експозиція тривала вісім годин поспіль при яскравому сонячному світлі!



Камера-обскура в ті часи - ящик з світлонепроникними стінками. В одній стінці ящика було спеціальний отвір, а на протилежному боці - екран. За допомогою цієї камери фотографам вдавалося зафіксувати оптичне зображення об`єктів. У наступні роки відбувалося вдосконалення світлочутливих фотоматеріалів і самої камери-обскури. Але як ви самі розумієте, все перші фотознімки були пейзажі, оскільки живій людині навряд чи захотілося б стільки часу перебувати нерухомо перед об`єктивом.

Чорно-білі, кольорові, цифрові

Ми спробували розібратися, що таке фотографія, тепер спробуємо з`ясувати, які основні види фотознімків на сьогоднішній день існують:

  • Чорно-біла фотографія історично була найпершою. Однак після появи кольорових знімків і раніше зберегла свою популярність. Іноді кольорові фото перетворюють в чорно-білі для створення певного художнього ефекту.
  • Кольорова фотографія виникла в середині дев`ятнадцятого століття. Перший кольоровий знімок був зроблений за методом триколірної фотографії британським фізиком і математиком Джеймсом Максвеллом.
  • Цифрова фотографія з`явилася в 1981 році, в цей час компанія Sony запустила на ринок камеру Sony Mavica з ПЗС-Матрицею, яка дозволяла записувати знімки на диск. Записувався тільки аналоговий сигнал, проте він тим не менше вже дозволив відмовитися від фотоплівки. А перший повноцінний цифровик - DCS 100 з`явився в 1990 році. Випустила його компанія Kodak.

Говорити про видах і жанрах фотографії можна до нескінченності. Сподіваємося, що ця стаття дала вам перше уявлення про те, що таке фотографія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!