» » » Що таке капа?

Що таке капа?

Що таке капа?

Кожен спортсмен повинен знати, що для захисту зубів потрібно використовувати капу. Розглянемо докладніше, що таке капа і для чого вона використовується.

Капа - це пристосування з гнучкої пластмаси, яке закріплюється в порожнині рота і служить для захисту зубів. Такий протектор порожнини рота використовують не тільки в бойових мистецтвах, а й у багатьох видах спорту, наприклад, в хокеї, бейсболі, баскетболі, американському футболі, гімнастики. Капа здатна захистити навіть від сильного удару, що є вкрай важливим для спортсмена.

На даний момент є три типи кап: стандартні, термопластичні, подвійні і індивідуальні.

види кап

Стандартні капи - пристосування, які випускаються без урахування індивідуальних особливостей. Вони мають певний шаблон-заготовку, за яким роблять капи. Діляться такі капи на малі, середні та великі. Такі капи швидко зношуються, тому їх необхідно регулярно міняти.

Термопластичні капи також виготовляються з пластика і мають характерну особливість: їх необхідно кип`ятити у воді, щоб вони брали особливу форму, подібну формі вашої щелепи. Ці капи зручні, але також здатні швидко зношуватися.



Хорошим варіантом є подвійні капи: вони дуже міцні, здатні захистити від сильних ударів, але заважають дихати і в них дуже важко здійснювати хоч якісь рухи щелепою. Тому під час руху спортсмену досить дискомфортно, і він постійно буде відчувати тиск на м`язи щелепи.

Індивідуальні капи неможливо придбати в магазині, їх виготовляють стоматологи за спеціальними зліпкам. Вартість їх може бути дуже високою. Також для виготовлення індивідуальних кап потрібно чимало часу.

Використання кап

Капи потрібно регулярно міняти, їх максимальний термін використання становить 2-3 місяці. Люди, які не досягли повнолітнього віку, повинні міняти капи частіше, так як їх щелепу продовжує рости і зуби теж, а значить, одна капа не спроможна забезпечити комфортне використання. Капу потрібно підбирати відповідно до розміру щелепи, інакше вона може нашкодити. Неправильно підібрана капа може стати причиною болю в м`язах щелепи, розвитком неправильного прикусу. Капа хоч і здається досить простим у використанні пристосуванням, до вибору її потрібно підійти серйозно.

Детальніше про виготовлення кап ви можете дізнатися зі статті Як варять капу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!