» » » Що таке каста?

Що таке каста?

Що таке каста?

До сих пір існують суспільства, в яких сильні соціальні відмінності між його представниками. Найяскравішим прикладом такого суспільства можна вважати індійське, в якому зараз існують касти.

А що таке каста? Давайте розберемося.

визначення касти

Каста походить від португальського слова "casta" - "чиста порода" і означає стан або расу, на які розпадається населення Індії. Насправді ж такий поділ суспільства зустрічається не тільки в Індії, але і в інших країнах Сходу, наприклад, Непалі. У касти люди визначаються відповідно до їх походженням, родом занять, правовим положенням та іншими параметрами. Так, в Індії поділ на касти багато в чому носить соціальний характер і накладає певний відбиток на соціальне ставлення та поведінку представників тих чи інших каст і подкаст.

Це основне визначення касти, набуваючи додаткові відтінки, може нарощувати нові смисли, используясь і в суспільствах, де такого явного поділу на касти немає. Тоді ми маємо справу з переносним значенням слова. І воно може означати замкнуту суспільну групу людей, доступ до якої обмежений або неможливий для людей, які в ній не перебувають. Такі групи можуть бути на рівні негласно існуючих станів або ж в професійних співтовариствах. Іноді, щоб домогтися вступу в такі групи, досить тільки неформального схвалення з боку членів групи, іноді необхідне дотримання формальних процедур для вступу.

Дізнатися інші поняття ви можете в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!