» » » Що таке лава?

Що таке лава?

Що таке лава?

Лава - це розпечена розплавлена маса гірських порід, яка викидається на поверхню Землі при виверженнях вулканів. Залежно від видів, лава може бути рідкої і в`язкою, різних кольорів і температур.

По суті, вулкан викидає магму з верхньої мантії приблизно на глибині до 700 км, але вона при виверженні остигає, а її гази випаровуються, через що змінює свої властивості. При застиганні лави утворюються різні ефузивні гірські породи.

На латинській «labes» - обвал або падіння. Звідси слово «lava» в італійській мові і його вживання в російській мові.

види лави

Різні вулкани вивергають лаву з різними особливостями.

  • Карбонатна лава є найхолоднішою і рідкої, розтікаючись, немов вода. При виверженні вона чорного або темно-коричневого кольору, але при знаходженні на повітрі стає світліше, поки не перетворюється в майже білу.
  • Кремнієва лава дуже в`язка і з цієї причини іноді застигає ще в жерлі вулкана і роздмухує його. Тому, коли виверження відновлюється, відбувається потужний вибух. Гаряча кремнієва лава темного або чорно-червоного кольору. Вона тече зі швидкістю кілька метрів в день і після застигання стає чорною.
  • Базальтова лава має найвищу температуру і дуже рухлива. Вона може текти зі швидкістю 2 м / с, через що невеликим шаром може розтікатися на десятки кілометрів. Має жовтий або жовто-червоний колір.

Ви дізналися, що таке лава, але також прочитайте статтю Що таке вулкан.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!