» » » Що таке вулкан?

Що таке вулкан?

Що таке вулкан?

Виверження вулкана - видовище, що вражає уяву. Це і робить вулкан цікавим об`єктом вивчення. Що таке вулкан? Вулкан - це геологічне утворення на поверхні землі, через яке назовні виходить розпечена магма. Магма, що вийшла на поверхню, утворює лаву, каміння, вулканічні гази. Сам вулкан зазвичай виглядає як гора, всередині якої є розлом земної кори. Зараз вулкани як і раніше продовжують утворюватися, але набагато рідше, ніж раніше.

З чого складається вулкан?

Вулкан складається з двох основних частин - жерла і кратера. Жерлом вулкана називають горловину, через яку магма виходить на поверхню. Западина на вершині гори, до якої веде жерло, називається кратером.

Що таке виверження вулкана?

Вулкани з`являються в нестабільних, сейсмічно активних місцях планети, там, де відбувається рух підземних плит і в земній корі утворюються розломи. Рідка, розпечена, розплавлена суміш порід (магма) з глибин нашої планети накопичується всередині і поступово видавлюється назовні. Магма виходить під великим тиском і рано чи пізно проривається через жерло вулкана. При виверженні вулкана виходить величезна кількість попелу і диму в повітря, летять грудки лави і каменів, часто виверження супроводжується землетрусом.

види вулканів



Не всі вулкани вивергаються однаково інтенсивно. Залежно від їх активності вони можуть бути чинними, дрімаючими і сплячими. Чинними вважаються ті вулкани, виверження яких можливо в доступному для огляду майбутньому, вимерлими - ті, виверження яких малоймовірно, що сплять ж уже не здатні діяти. Також в науці існує безліч типів виверження вулканів за ознакою поширення лави, диму і попелу.

Також вам стануть у пригоді ці статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!