» » » Чому відбуваються землетруси?

Чому відбуваються землетруси?

Чому відбуваються землетруси?

Іноді на нашій планеті зустрічаються досить неприємні катаклізми, які здатні руйнувати міста і забирати життя величезної кількості людей. Йдеться, в першу чергу, про землетруси. Сьогодні ми розповімо про те, які основні причини у цих природних явищ.

Причина землетрусів: зовнішні впливи

Отже, чому відбуваються землетруси? Відповідаючи на це питання, варто зазначити, що вся справа в тектонічному русі, яке відбувається в глибині нашої рідної планети. А причин, за якими відбуваються ці явища безліч: це може бути зовнішній вплив космосу або Сонця, магнітні бурі, спалахи на сонці і багато іншого.

Чому виникають землетрусу? Причини можуть бути і в так званих земних хвилях, що виникають періодично на поверхні нашої землі. На морській гладі ці хвилі добре проглядаються у вигляді припливів і відливів, а ось на землі вони практично не помітні оку, але зате їх можна відстежити за допомогою спеціальних приладів. Такі земні хвилі приводять до істотної зміни поверхні землі.

Окремі вчені, відповідаючи на питання, чому бувають землетруси, висловлюють версії, що винуватицею тут може бути ... місяць! А якщо точніше, то коливання, які відбуваються на її місячної поверхні. З`ясувалося, що вони впливають і на поверхню нашої з вами Землі. До речі, найсильніші землетрус збігалися з повним місяцем, тому версія з місяцем зовсім не позбавлена сенсу.

Причина землетрусів: людина

Ще одна з можливих причин, чому відбуваються землетруси, на думку фахівців, пов`язана з бурхливою людської активністю. У той час як Земля продовжує своє геологічне розвиток, людська діяльність призводить до того, що виникають нові міста, але разом з тим гинуть ліси, осушаются болота і з`являються нові водосховища. Всі зміни, які в зв`язку з цим відбувається в глибині планети і на її поверхні, викликають різні стихійні лиха.



Якщо ви запитаєте, чому бувають землетруси, можна з упевненістю відповісти, що згубний вплив на рухливість земної кори надає, в тому числі видобуток різних природних копалин - нафти, вугілля, газу. Все це, так чи інакше, впливає на сейсмоактивність. Там, де ймовірність землетрусів вище, сейсмоактивність посилюється.

Чому виникають землетрусу? Та все тому, що своїми непродуманими діями людина ніби навмисне їх провокує. До речі, землетрусу, які викликані людською діяльністю, називають техногенними.

Так, і не забудьте про ядерні вибухи, які відбуваються під час випробувань тектонічного зброї або при підриві великої кількості вибухових речовин, чому відбуваються коливання земної кори. Не сказати, що інтенсивність цих поштовхів велика, але спровокувати землетрус, проте, вони можуть. І це ще одна відповідь на питання, чому бувають землетруси. До речі, в цьому випадку землетрусу зазвичай називають штучними.

Причина землетрусів: вулкани і обвали

Чому виникають землетрусу ще? Причини можуть бути пов`язані з високою напругою в надрах вулкана, а також великими зсувами і обвалами. Це вулканічні і обвальні землетрусу. Їх тривалість - від кількох тижнів до кількох місяців. Але такі землетрусу слабкі і особливої загрози для людей не уявляють.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!