» » » Що таке кратер?

Що таке кратер?

Що таке кратер?

Зазвичай кратером називається поглиблення, що має вигляд воронки або чаші. Воно може розташовуватися на вершині або схилі вулкана і мати різний діаметр, якщо кратер утворений виверженням вулкана. Саме через кратер продукти виверження надходять назовні. Також кратер може утворюватися в результаті падіння метеорита або сильного вибуху мінного заряду або бомби.

Інші значення слова

  • Космологи називають кратером кільцеву гору, розташовану на поверхні Місяця або Марса.
  • У Стародавній Греції кратер був чашу на підставці, що має дві ручки. Вона застосовувалася для перемішування води і вина.
  • Відповідно до словника Символізму, поняття "кратер" означає джерело життя і достатку, який не може вичерпатися. Його асоціюють з серцем, всередині якого міститься життя.
  • Кратерами називають невеликі воронкоподібні дірочки на лакофарбовому покритті автомобіля. Вони з`являються в процесі фарбування із застосуванням розпилювача або відразу ж після його завершення.

кратери Місяця

Кратерами називаються гірські райони Місяця, мають круглі обриси. Найбільші з них були відкриті під час перших телескопічних досліджень. Місячні кратери мають такі особливості:

  • Великі освіти відрізняються пологими валами і рівним дном, в середині якого є центральна гірка.
  • Кратери вибухового типу мають форму воронок. Вони покривають поверхню Місяця і дно більших кратерів.

Від деяких великих метеоритів відходять довгі промені, що представляють собою ланцюжки невеликих кратерів, покритих спеціальним розчином, що розсіює світло.

Тепер ви знаєте, що таке кратер. Інші поняття і нові слова ви можете знайти в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!