» » » Що таке щитовидна залоза?

Що таке щитовидна залоза?

Що таке щитовидна залоза?

Щитовидна залоза (зазвичай вона називається просто «щитовидка») - це одна з найважливіших складових ендокринної системи людського організму. Вона являє собою залозу внутрішньої секреції, яка синтезує гормони, необхідні для стабільного гомеостазу організму.

Якщо виникають проблеми зі здоров`ям, необхідно обов`язково перевірити щитовидну залозу, так як саме вона часто є причиною багатьох недуг.

Що таке щитовидна залоза і яке її будова?

Дана заліза є симетричним органом, який складається з перешийка, а також двох об`єднаних часткою, прилеглих безпосередньо до трахеї (при цьому перешийок знаходиться на передній поверхні даного органу). Варто врахувати, що деякі автори праць з медицини виділяють в щитовидці пірамідальну частку, як окрему її частину.

Вага щитовидки коливається від 20 до 65 грамів, а розмір її варіюється в досить великих межах і залежить від безлічі особливостей, таких, як статево і т.д. У похилому віці щитовидка зменшується, а під час статевого дозрівання, навпаки, збільшується. Крім того, варто врахувати, що під час вагітності її розміри також збільшуються, але з плином часу (зазвичай через 6 - 12 місяців після пологів) відбувається її зменшення.

За що відповідає щитовидна залоза?



Гормони, що виробляються всередині щитовидки, виступають в якості основних керуючих елементів гомеостазу у всьому організмі людини. Саме завдяки їм здійснюється підтримка постійної температури людського тіла і виробництво енергії. Вони регулюють кількість кисню, споживаного тканинами організму, а також керують процесом нейтралізації і створення вільних радикалів.

За участю гормонів з щитоподібної залози виконується утворення нових клітин, здійснюються метаболічні процеси в органах і апоптоз (генетична програма загибелі старих клітин). Протягом усього життєвого періоду щитовидка виділяє гормони, що побічно впливають на фізичний і розумовий розвиток організму, а також психічний стан людини.



Через дефіцит гормонів, що виробляються даними органом, можуть розвинутися захворювання кісткових тканин, виникати затримки росту і з`являтися проблеми з імунітетом. При проблемах з щитовидкою організм перестає боротися з інфекцією через відсутність стимуляції Т-клітин.

Що робить щитовидна залоза?

Тканини щитовидки вміють накопичувати таку амінокислоту, як тирозин. Вона використовується організмом для синтезу тиреоїдних гормонів і зберігається у вигляді особливого білка - тиреоглобуліну. Усередині даної залози також синтезуються два види гормонів, що містять йод - це трийодтиронін (відомий як Т3) і тироксин (відомий як Т4), а також кальцитонін, що відноситься до пептидним гормонам.

Варто врахувати, що синтез гормонів Т3 і Т4 відбувається при наявності молекулярного йоду, а також особливого ферменту під назвою ТПО (тиреоїдної пероксидаз). Даний процес відбувається в апікальній частині щитовидки.

На що впливає щитовидна залоза і які хвороби можуть її вразити?

Якщо звернутися до статистики ВООЗ (Всесвітньої Організації Охорони здоров`я), то можна помітити, що захворювання щитовидки посідають друге місце серед усіх порушень ендокринної системи, поступившись першістю цукрового діабету. Понад 665 000 000 чоловік, страждають різними тиреоїдними захворюваннями і патологіями.

Дуже часто можна зустріти вузли в щитовидній залозі - це невеликі округлі освіти, які складаються з лімфатичних тканин і створюють у людини відчуття «грудки в горлі». Вони найчастіше виникають у людей старше 50 років і можуть бути наслідком як погану екологію, так і багатьох інших зовнішніх факторів.

Лікувати щитовидну залозу від АИТ (аутоімунного тиреоїдиту) і вузлів необхідно тільки у кваліфікованих фахівців, які зможуть точно поставити діагноз і підібрати лікування.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!