Що таке зоб?

Що таке зоб?

У наш час захворювання зоб зустрічається досить часто. Для того щоб вчасно помітити його розвиток і своєчасно звернутися за медичною допомогою, потрібно добре розуміти, що таке зоб, і знати його симптоми.

Отже, що таке зоб щитовидної залози? Цей термін об`єднує всі хвороби, пов`язані з порушеннями функції щитовидної залози, які виражаються в її помітному збільшенні. Щитовидна залоза розташована в передній частині гортані, тому зоб візуально дуже помітний і сприймається як фізичний дефект. Зовні зоб виглядає як потовщення на шиї спереду і (або) з боків, нагадує роздутий мішок.

Причини виникнення зобу

Зоб - це захворювання, що об`єднує в собі кілька порушень роботи організму, тому і причин для його розвитку різні.

Основна причина полягає в дефіциті йоду у воді та продуктах. Йод необхідний для вироблення гормонів, тому якщо в крові його не вистачає, поступово розвивається зоб.

Погана екологічна обстановка теж стимулює розвиток хвороби, сповільнюючи діяльність щитовидної залози.

Залежно від причин захворювання виділяють дифузний і вузловий зоб.

Що таке дифузний зоб?



Іноді з незрозумілих причин імунна система організму раптом починає виробляти антитіла проти клітин своєї ж щитовидної залози. Коли кількість вироблюваних гормонів стає більше норми, діагностують дифузний зоб.

Що таке вузловий зоб?

Вузловий зоб виникає як реакція на аденому щитовидної залози або ракові утворення в ній. Тоді поділ клітин стає нерівномірним і виникають вузлові утворення в щитовидній залозі. Викликати вузловий зоб можуть токсини, спадковість, радіація.

Ознаки зоба щитовидної залози

Перші етапи розвитку хвороби часто проходять непомітно. Тільки пізніше, коли щитовидка сильно збільшилася в розмірі, захворювання можна діагностувати візуально. Але все ж є деякі ознаки, поява яких повинно насторожити і стати приводом для звернення до лікаря:

  • неприємні відчуття в горлі, біль і відчуття стиснення горла;
  • складності при диханні і ковтанні;
  • підвищене потовиділення, зниження ваги;
  • пригнічений стан, втома, сонливість;
  • нервозність.

Лікування і профілактика зоба

Якщо щитовидка збільшена не сильно і обумовлена нестачею мікроелементів, то досить прийому препаратів, що містять йод. Іноді призначають прийом гормональних ліків. У разі злоякісних утворень хворому показана операція.

Доброю профілактикою зоба буде регулярне вживання йодованої солі, морепродуктів, волоських горіхів і сухофруктів. Сіль слід додавати в їжу після приготування, щоб зберегти всі мікроелементи.

Також вам може бути корисна стаття Як лікувати щитовидну залозу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!