» » » Як лікувати мастопатію?

Як лікувати мастопатію?

За статистикою, близько 80% жінок мають в своїй медичній картці запис лікаря гінеколога з діагнозом - мастопатія молочної залози (доброякісне зміна тканин молочної залози).

Ця хвороба відома вже більше 100 років і успішно лікується різними методами, в залежності від форми і перебігу захворювання. Так що, якщо ви теж зіткнулися з такою недугою, не варто впадати в паніку завчасно, але і недооцінювати небезпеку мастопатії ніяк не можна. Адже на ранніх стадіях вона досить успішно лікується за допомогою лікарських препаратів і гормонів. У разі кістозних утворень можливо хірургічне втручання.

Якщо ж проігнорувати симптоми хвороби і не лікувати її, то ущільнення і вузлики залозистої тканини цілком можуть почати розвиватися по раковому типу.

лікування мастопатії

Як же лікувати мастопатію? Справа в тому, що це захворювання виникає не саме по собі. Причин появи доброякісних вузлів і пухлин у грудях кілька, і пов`язані вони, перш за все, зі способом життя жінки.



Постійні стреси, гінекологічні захворювання, раціон харчування, хронічні захворювання - все це може послужити поштовхом для розвитку мастопатії.

Залежно від характеру ущільнень у грудях, мастопатія може бути:

  • Фіброзна - мастопатія з переважанням фіброзного компонента. У залозах можна відчути ділянки дифузного ущільнення.
  • Кістозна - мастопатія з переважанням кістозного компонента. У грудях прощупується безліч утворень, схожих на вузлики і добре обмежених від навколишньої тканини молочної залози.
  • Змішана форма мастопатії, її ще називають фіброзно-кістозна мастопатія.


Найчастіше, на тлі гормональних порушень в організмі жінки і хронічних захворювань органів, пов`язаних з обміном речовин, спостерігається розвиток мастопатії змішаного типу.

Тому, на питання, як лікувати фіброзну мастопатію, або як лікувати кістозна мастопатію, будь-який лікар вам відповість, що потрібно, перш за все, діагностувати та усунути причину її появи.

Якщо у вас порушення обміну речовин, то, іноді, досить просто відрегулювати ваш раціон, або ж призначити курс вітамінів, щоб зупинити перебіг захворювання.

Як лікувати фіброзно-кістозна мастопатію

  1. Дієта. Якщо відмовитися від кави, чаю, какао і шоколаду (вони містять метилксантини, які впливають на набухання молочної залози), то можна значно знизити неприємні симптоми мастопатії.
  2. Вітаміни. При мастопатії, зазвичай, призначають вітаміни А, С, Е, Д, В6. Прийом вітамінів стимулює обмінні процеси і надає зміцнювальний вплив на весь організм.
  3. Нормалізація кровообігу. Збільшення венозного відтоку крові дозволяє зняти набряк молочної залози. Лікарі призначають Аскорутин (вітамін Р), який допомагає поліпшити кровообіг.
  4. Гормональні препарати. Якщо в організмі жінки спостерігається порушення гормонального фону (виробляється недостатньо таких гормонів, як естроген, пролактин або прогестерон), прописуються препарати, які нормалізують рівень того чи іншого гормону в крові.
  5. Оперативне втручання. Якщо після того, як ви пройшли призначений доктором курс лікування, ущільнення в грудях не розсмокталися, вам можуть запропонувати видалити кістозні зміни хірургічним методом.

Лікування мастопатії народними засобами

Народна медицина, втім, як і традиційна, наполягає на тому, що, перш за все, потрібно вилікувати причину виникнення захворювання і зміцнити організм в цілому. Здоровий спосіб життя, правильне харчування і відмова від всіх шкідливих звичок - це перше, що потрібно від вас. У рецепти відварів, настоянок і компресів від мастопатії входять деревій, горець перцевий, ромашка, кропива, череда, коріння лопуха. Як правило, народні методи лікування поєднують з традиційними.

І пам`ятайте, сонце - найлютіший ворог будь-яких пухлинних процесів. Якщо у вас є до них схильність, прийміть всі заходи для того, щоб якомога менше часу проводити на сонці.

Запорукою успішного лікування будь-якої хвороби є своєчасне її діагностування та виконання всіх вказівок лікаря. Любіть себе і будьте здорові!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!