» » » Чим небезпечна кіста?

Чим небезпечна кіста?

Чим небезпечна кіста?

Здоров`я жінки - запорука прекрасного самопочуття і здорового майбутнього покоління! Які б умови не створювали їй її рідні, будь-яка жінка, при огляді гінеколога, почує в свою адресу деякі побажання або поради станом здоров`я. Сьогодні ми зупинимося на утворенні кісти в яєчниках. Чим небезпечна кіста, як виявляється і як лікується.

Загальна інформація про кісті

Щоб розібратися в тому, чим небезпечна кіста, давайте дамо їй визначення. Кіста - це доброякісне порожнисте новоутворення, що містить всередині рідина. Такий бульбашка може виростати до розмірів апельсина і тоді жінка відчуває болі внизу живота, з`являються кров`янисті виділення, порушується менструальний цикл. Однак, якщо кіста має невеликий розмір, її можна і не відчути. Про це можна дізнатися тільки при черговому обстеженні у гінеколога.

Кіста яєчників, її види та симптоми

Отже, ми зрозуміли, що кіста - це прояв фіброзно-кістозної хвороби, яку обов`язково треба лікувати. Багато жінок питають, чим небезпечна кіста яєчника? В першу чергу, її небезпека в тому, що вона може перерости в злоякісну пухлину. Тому, чим раніше ви виявите маленьку кісту, тим швидше ви почнете її лікування. А для цього, милі жінки, не забувайте відвідувати гінеколога кожні півроку!

Кіста буває різних видів:

  • фолликулярная;
  • кіста жовтого тіла яєчника;
  • дермоїдна;
  • ендометріоїдна.

Не будемо вдаватися в подробиці будь-якого виду. Опишемо небезпека розмірів кіст яєчника. Безсимптомно протікає захворювання, якщо кіста маленька. Однак є виняток: ендометріоїдна кіста - незалежно від розміру, відчувається майже відразу ж при утворенні. Її відрізняє: ниючий біль внизу живота, часте сечовипускання, розлад шлунка і запор. А запущена хвороба цього виду кісти може призвести до безпліддя.

Якщо вчасно почати лікування, то кісту розміром до 4-6 см можна вилікувати медикаментозно. Жінка спостерігається і приймає лікарські препарати (гормони) протягом 3 місяців. Найчастіше цього часу достатньо, щоб кіста розсмокталася. Але, дивлячись, якого вона виду.



Швидкість зростання кіст - різна. Деякі види можуть довго не змінюватися в розмірі і зберігають свій розмір все життя. І тільки після менопаузи вони можуть зменшитися. А інші кісти ростуть стрімко і дають про себе знати: сильними болями в попереку і внизу живота, запамороченням і втратою свідомості, нудотою і блювотою, дискомфортом під час статевого акту. Такі симптоми можуть з`явитися і при розриві або нагноєнні кісти. Визначити це можна по підвищеній температурі тіла.

різновиди кісти

Крім кісти яєчника, можуть бути кісти головного мозку, нирок, молочної залози і інші. Чим небезпечна кіста інших органів? Вона менш небезпечна, ніж кісти яєчника, але тільки при відсутності ускладнень.

Наприклад, якщо кіста головного мозку зростає до великих розмірів, вона буде здавлювати мозок і викликати неврологічні розлади. А, якщо станеться прорив - потрібно трепанація черепа.

Кіста нирок теж завдає болю: порушується кровообіг, здавлюється наднирник, тканини нирки і сечовід. Кіста до 5 см лікується. Якщо більшого розміру - необхідно хірургічне втручання.

Що ж стосується кісти молочної залози, вони не є небезпечними для життя. Чи не деформують молочну залозу і рідко досягають великих розмірів.

Отже, картина небезпеки кісти - ясна. Ваше здоров`я - у ваших руках! Слідкуйте за зміною в організмі і вчасно звертайтеся до лікаря!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!