Ознаки кісти

Кіста - це освіта, яка виникає в організмі, в різних тканинах і органах, і складається з вмісту і стінок. За характером вона може бути як вродженою, так і набутою. Загальна будова кісти залежить від механізму утворення, а також від тканини органу, в якому вона розташована. У даній статті ми з вами розглянемо види і основні ознаки кісти.

види

  1. Рамоліціонная - це кіста, яка утворюється на ділянці омертвілої тканини або органі. Даний вид кісти з`являється в місці запалення, а також у вогнищі загиблих тканин, наприклад: в кістках і головному мозку. У живому організмі після некрозу органи і тканини починають відділятися від живих і утворюють оболонку з тканини, яка в майбутньому стане оболонкою кісти. Пізніше, омертвілі тканина перетвориться в полужидкое стан під дією ферментів.
  2. Ретенційна - ця кіста зазвичай утворюється в тканинах і залізистих органах через закупорку протоки залози. Трапилася закупорка, все одно продовжує виробляти секрет, який в вивідному каналі починає накопичуватися і поступово його розтягувати. Таким способом, зазвичай, утворюються кісти в слинних і молочних залозах.
  3. Паразитарна - це кіста представляє собою тіло, оточене паразитом, а конкретно його оболонкою. Утворення цього виду кіст характерно для ехінококозу та цистицеркозу.
  4. Травматична - дана кіста утворюється після різних травм м`яких тканин в організмі. Зазвичай цей вид утворюється в печінці, підшлунковій залозі, в кистях рук і т.д.
  5. Дизонтогенетична - цей вид кісти вважається вродженим і утворюється при розвиток організму на ранніх етапах, в разі порушення утворення тканин і органів.

симптоми



Давайте більш детально розглянемо основні ознаки кісти яєчника, полікістозу, кісти матки і жовтого тіла:

  1. Основною ознакою для всіх перерахованих вище захворювань, є порушення менструального циклу. Розвиток хвороби в підлітковому періоді, проявляється після першої менструації, так як надалі, вони приймають нерегулярний характер і зниження тривалості циклу, а також нерівномірна кількість виділень. Іноді, при рецидив хвороби, менструація взагалі може припинитися. У 15% випадків у хворих можуть спостерігатися циклічні кровотечі, які в наслідку переходять в процеси ендометрія. В особливо важких випадках може розвинутися фіброкізтозная мастопатія, яка також є порушенням гормонального фону в організмі.
  2. Інтенсивне зростання волосся на обличчі, навколо сосків і на кінцівках - це гірсутизм. У деяких випадках він може розвинутися досить швидко, а іноді взагалі не проявитися. Даний ознака характерний для полікістозу яєчників.
  3. Основні ознаки кісти матки - це кров`янисті виділення і підвищення в крові лейкоцитів.
  4. Ановуляторне безпліддя - характеризується виникненням вагітності, але не здатністю її зберегти на ранніх стадіях, при наявність кісти в матці.
  5. Висип вугровий - даний симптом, в основному, характерний в підлітковому віці, при наявності кісти яєчника.
  6. Випадання волосся - найбільш характерно для чоловічої статі, і може привести надалі до облисіння.
  7. Ожиріння - це ознака, який проявляється у більшості хворих полікістозом яєчників і, як правило, супроводжується підвищенням інсуліну в крові.
  8. Основні ознаки кісти жовтого тіла - це тягнуть болі в попереку і внизу живота.


В особливо важких випадках може статися розрив кісти. Ознаками розриву кісти є:

  • У нижній частині живота наявність гострого болю;
  • Протягом декількох днів висока температура;
  • Метеоризм, блювання, нудота;
  • Різні виділення з піхви;
  • Слабкість і нездужання;
  • Знижений тиск і блідість шкіри.

Вважається найкращим методом в діагностиці кісти - УЗД. Ознаки, перелічені в цій статті, дуже легко визначаються досвідченим лікарем на сучасному обладнанні, а регулярне обстеження і дотримання рекомендацій дозволить вам завжди залишатися здоровою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!