» » » Як болять придатки?

Як болять придатки?

Придатки відносяться до органів малого таза, розташовані вони по обидва боки від матки і складаються з двох яєчників і маткових труб. Розмір яєчників залежить від віку та фізіологічного розвитку організму жінки. В середньому розмір яєчника 2х3 см. Саме в яєчниках виробляються жіночі статеві гормони і дозрівають яйцеклітини, які потім по маткових трубах транспортуються в область матки. Довжина маткових труб близько 10 см., А розмір просвіту - від 2 до 4 мм. У нормальному стані придатки матки є стерильними. Вони не містять хвороботворної мікрофлори.

При зміні стану організму, емоційного, гормонального фону, температурного режиму змінюється і стан придатків. Мікроорганізми можуть проникнути в яєчники і маткові труби з піхви. Навіть звичайна мікрофлора організму може стати патогенною при певних умовах.

Характеристики болів придатків

Зрозуміти, як болять придатки, можна:

  • По розташуванню болю - низ живота з обох боків від центру, іноді біль віддає в ноги або спину;
  • За характером болю - гострий біль або тупа тягне;
  • За часом загострення - за 1-2 дні до початку менструації і до 1-2 днів після її початку, рідше до закінчення;
  • Стосовно до сексуальних контактів - посилення під час статевого акту або відразу після нього.

Болі в придатках можуть супроводжуватися підвищенням температури, зниженням статевого потягу, порушеннями менструального циклу, зміною характеру виділень з піхви.

Коли болять придатки, симптоми можуть вказувати на наявність запального процесу в органах малого таза.

Форми захворювання придатків



Розрізняють декілька форм перебігу захворювань:

  • Гостру. Характеризується різким підвищенням температури, гострим болем внизу живота, яскраво вираженими іншими симптомами;
  • Хронічну (повільну). Симптоми слабо виражені, температура підвищується незначно, болі тягнуть, ниючі;
  • Латентну (приховану).

Хронічні форми захворювання набуває, коли не долікувати або взагалі не лікували гостру форму захворювання. До симптоматиці може додатися дратівливість, зниження апетиту, нудота, швидка стомлюваність. Найнебезпечнішою вважається прихована форма захворювання, оскільки без симптомів захворювання може прогресувати непоміченим дуже довго. Наявність захворювання не може бути виявлено без лабораторних досліджень і тому не лікується.



Саме після прихованого перебігу захворювань виникають найсерйозніші ускладнення. Запальні захворювання придатків можуть привести до таких наслідків, як безпліддя і позаматкова вагітність.

Причини виникнення захворювань придатків

Розглянемо причини запалення:

  • Захворювання, що передаються статевим шляхом: специфічні венеричні захворювання і хвороби, викликані умовно патогенною мікрофлорою (хламідіями, гонококами, стафілококами, мікоплазмами, уреаплазмами і т. Д.);
  • Гормональні збої, що призводять до порушення менструального циклу. В результаті можуть утворюватися навіть кісти;
  • Температурний вплив: переохолодження і перегрів. Будь-який вплив на організм несприятливих природних факторів, що ведуть до ослаблення імунітету;
  • Нерегулярна сексуальне життя. Статевий контакт призводить до нормалізації кровопостачання в органах малого таза та прибирає застійні явища;
  • Вірусні захворювання. Запалення придатків може виникнути як ускладнення після банальної ГРВІ або грипу.

Болять придатки при вагітності з двох причин: через фізіологічних особливостей організму вагітної жінки або через запальних процесів. У будь-якому випадку потрібно терміновий лікарський огляд і лабораторні аналізи.

Поза стадії загострення болю при запаленні придатків зменшуються і затихають.

Дії при болях в області придатків

Болі в області придатків вимагають перевірки у гінеколога. Огляд у дамського лікарі не рідше двох разів на рік потрібен для визначення безсимптомного перебігу різних захворювань придатків і своєчасного їх лікування.

Коли болять придатки, що робити? Чи не роздумувати, а йти на комплексне обстеження до гінеколога, точно слідувати запропонованої схеми лікування, застосовувати призначені препарати і проводити всі процедури, рекомендовані лікарем. Якщо є можливість, то обстеження можна провести в двох медичних установах.

Не припиняйте лікування, коли захочеться. Пам`ятайте, що чим більше запущений процес, тим довший курс лікування.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!