» » » Як лікувати кісту яєчника?

Як лікувати кісту яєчника?

Одним з поширених захворювань у жінок є кіста яєчника. Це патологічне утворення в тканинах яєчника, яке представляє собою заповнений рідиною тканинної мішечок. Як правило, дане захворювання проходить безсимптомно, з цієї причини воно діагностується випадково під час проведення ультразвукового обстеження органів тазу. Іноді проявом даного захворювання може бути давить відчуття наповненості, ниючі болі внизу живота, болі під час статевого акту, здуття і збільшення живота, нерегулярні місячні. Причин виникнення кісти яєчника існує безліч. Перш ніж з`ясовувати, як лікувати кісту яєчника, необхідно встановити її вид.

види кісти

Найпоширенішими видами є кіста жовтого тіла і фолікулярна кіста. Вони легко піддаються лікуванню. Крім цього існує наступні види кісти:

  • ендометріоїдна кіста
  • дермоїдна кіста
  • муцинозная кіста 
  • параоваріальні кіста

Кіста жовтого тіла

Вона виникає, коли після овуляції замість наповнення клітинами жовтого тіла фолікул збільшується, стінки його починають потовщуватись, після чого він наповнюється рідиною, що має жовтий колір. Зазвичай діаметр такої кісти не перевищує 6-8 см. Симптомів даний вид кісти не викликає. У більшості випадків можливе зворотний розвиток кісти, яке відбувається протягом 2-3 місяців. Оперативне втручання проводять тільки в разі великого розміру кісти, при перекручуванні ніжки або розрив. Останнім часом зменшення стінок кісти, резекцію яєчника, а також її вилущування проводять під час лапароскопії. Кіста жовтого тіла, як правило, може з`являтися в середині циклу, в разі відсутності овуляції. Зазвичай вона йде після того, як проходять місячні.

фолікулярна кіста

Вона виникає у молодих жінок і у дівчат в період статевого дозрівання, коли фолікулярна рідина накопичується в неовуліровавшего яєчнику. Діаметр такої кісти не перевищує 8 см. При діаметрі 4-6 см фолікулярна кіста зазвичай клінічно не виявляється. Як лікувати кісту яєчника даного виду? Її лікування можливо із застосуванням протягом 2-3 місяців естроген-гестагенних оральних контрацептивів.

пароваріальной кіста



Найчастіше зустрічається у жінок у віці до 30 років. Така кіста являє собою тонкостінні однокамерні освіту з прозорою рідиною. Даний вид кісти є малорухливим і повільно зростаючим. Клінічно пароваріальной кіста ніяк не проявляється. Її діагностування можливо при дворучному гінекологічному обстеженні, а також за допомогою УЗД. Таку кісту лікують оперативно з використанням лапароскопічного доступу. Також можливе використання лапаротомії.

дермоїдна кіста

Це доброякісна пухлина, яка складається з різних видів тканин. Вони укладені в слізеобразние масу і покриті щільною толстостенной капсулою. Найчастіше даний вид пухлини виявляється у молодих жінок і дівчат в період статевого дозрівання. Вона не досягає великих розмірів і повільно зростає. Досить часто може відбуватися перекручування ніжки кісти. Це викликає сильні болі. В такому випадку проводять оперативне лікування, залишаючи здорові тканини яєчника. Даний вид кіст має сприятливий прогноз при лікуванні. Дермоїдна кіста, також як і ендометріодной кіста, і муціозная зустрічаються набагато рідше. Вони завжди вимагають обов`язкового оперативного втручання.

Лікування народними засобами 



Лікувати народними засобами можна в основному тільки функціональні кісти: фолікулярні і кісти жовтого тіла. Вони піддаються медикаментозному лікуванню. У разі, коли через 2-3 місяці після медикаментозного лікування кісти не зникають, їх слід видалити хірургічно. Для того, щоб підсилити ефект медикаментозного лікування, його можна доповнити, і почати лікувати народними засобами. Кіста яєчника в такому випадку може зникнути набагато швидше, і операція не знадобиться.

настоянка родзинок

Візьміть 300 г родзинок, залийте його 500 мл горілки і настоюйте в теплому, темному місці протягом 15 днів. Приймати таку настоянку потрібно 3 рази в день до їди по 1 ст.л. Через 30 днів такого лікування кіста може зникнути.

квітки акації

Необхідно залити 500 мл горілки 4 ст.л. квіток акації. Потім приготований розчин слід настояти тиждень і пити по 3 рази на день по 1 ст.л. Курс лікування - 1 місяць.

Компреси з полину

Для приготування компресів потрібно залити невеликою кількістю окропу маленький пучок полину. Через 3 хвилини слід скласти в марлю розпарену траву, потім остудити до теплого стану і покласти компрес на 2 години на низ живота. Таке лікування слід проводити щовечора протягом 1 місяця.

Тепер ви знаєте, як лікувати кісту яєчника, але пам`ятайте, що самолікування може надати шкоди вашому здоров`ю. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!