» » » Що таке кіста нирки?

Що таке кіста нирки?

Для того щоб зрозуміти, що таке кіста нирки, необхідно в першу чергу визначити, що ж таке кіста. Кістою називають округлий закритий мішок, який утворений сполучною тканиною. Усередині такої освіти можуть перебувати рідкі, напівтверді або газоподібні речовини. Що стосується кісти нирки, то вона заповнена прозорою рідиною світло-жовтого кольору. В окремих випадках її простір можуть заповнювати різні тканини. Кісти нирок бувають спадковими (генетичними), придбаними, а також кісти, пов`язані з різними захворюваннями (абсцес нирки, травма нирки, рак нирки, туберкульоз нирки).

симптоми

Як правило, більшість кіст протікає безсимптомно. Зазвичай вони виявляються абсолютно випадково на УЗД. Тому слід дізнатися, як виглядають її найменші симптоми. Кіста нирки може проявляти себе в такий спосіб:

  • Ниркової колькою.
  • Болем.
  • Пальпируемой пухлиною.
  • Артеріальною гіпертензією.
  • Гематурією.

Насправді, кіста нирки, розміри має досить невеликі, як правило, близько 2-х сантиметрів. Однак іноді її розмір може варіюватися від 1 до 10 сантиметрів.

Причини утворення кісти нирки

Кіста утворюється в тому випадку, коли в канальцях нирки починає прискорюватися зростання епітеліальних клітин. Існують наступні категорії кіст:

  • З`являються при житті пацієнта.
  • Виникаючі внаслідок спадкової схильності.
  • Країни, що розвиваються на тлі генетичних захворювань.
  • Злоякісні кісти.
  • Придбані кісти.


Таким чином, поява кіст нирок може бути обумовлено як спадковим фактором, так і перенесеним захворюванням, а також наслідком якого-небудь хронічного захворювання.

Хірургічне та пункційне лікування

Кіста починає являти собою загрозу з того моменту, як починає рости: збільшуючись в розмірах, вона починає здавлювати орган, що тягне за собою ниркову недостатність. В такому випадку пацієнту призначається пункція кісти нирки. При пункційної лікуванні пацієнту вводять в кістозну порожнину аутокровь і йодовмісні речовина, що запобігає рецидив хвороби.

При дуже тяжкому перебігу захворювання, для лікування кісти нирки пацієнтові пропонується хірургічна операція. Останнім часом почали широко практикуватися лапароскопічні операції. Після проведення таких операцій пацієнт набагато швидше йде на поправку.

Лапароскопічне видалення кісти нирки слід виконувати в тих випадках, коли кіста має великий діаметр, а також при поликистозе нирок. Дана процедура проводиться в такий спосіб. Спочатку лікар виконує на передній черевній стінці пацієнта 3-4 розрізу, невеликого розміру. Після цього, він вводить в них спеціальні інструменти, призначені для подальшого видалення кісти нирки. Варто відзначити, що під час проведення лапароскопічного видалення кісти нирки, пацієнту необхідно перебувати в стаціонарі протягом дуже короткого проміжку часу. Такий варіант операції, на відміну від старих методів, дозволяє також істотно скоротити реабілітаційний період. Людина, котрий переніс її, стає знову працездатним в дуже короткі терміни.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!