» » » Що роблять нирки?

Що роблять нирки?

Що роблять нирки?

Функції нирок не можна переоцінити: вони є життєво важливими органами і беруть участь у багатьох важливих процесах життєдіяльності людини.

Три основні функції нирок

  1. Фільтрація крові. В організмі людини нирки виступають як фільтр крові, а також виводять надлишки рідини, сечовину, токсини, креатинін. За весь день через нирки проходить приблизно 1,5 літра крові і виділяється від 0,5 л. до 2 л. сечі.
  2. Підтримка рівноваги водно-сольового балансу. Нирки регулюють вміст мінералів і солей в крові. У разі їх надлишку нирки допомагають виводити їх з організму.
  3. Виробництво біологічних речовин. У нирках утворюються такі гормони:
  4. Еритропоетин - гормон, що стимулює споживання вітаміну В12, заліза і міді кістковим мозком. Збільшення цієї речовини в крові підвищує артеріальний тиск і посилює в`язкість крові;
  5. Тромбопоетин - білок, що виробляється печінкою і нирками, він стимулює кількість виробляються кістковим мозком тромбоцитів;
  6. Кальцитриол - перероблена форма вітаміну D. Виступає в якості регулятора обміну калію і фосфату. Недолік вироблення кальцитріолу в організмі дитини може стати причиною виникнення рахіту.

Також в нирках синтезуються амінокислоти і легко засвоюваний вітамін D3 з вітаміну D. Ця активна форма вітаміну необхідна для повноцінного розщеплення і всмоктування кальцію з шлунково-кишкового тракту.

Контроль над концентрацією натрію в крові

Протягом місяця нирки здатні відшкодовувати добову потребу натрію. Ця особливість важлива, коли потрібно зменшити кількість споживаної солі. Тому коли хворим рекомендують солі дієту, це ніяк не шкодить їх здоров`ю (але дотримуватися такого раціону слід не довше 40 днів і строго під наглядом лікаря).



Тепер ви знаєте, що роблять нирки. Непогано також знати, як вони виглядають. Кожна з нирок важить не більше 200 м Нирки маленькі за розміром: в довжину - 10-12 см., В ширину - 5-6 см., А в товщину - 4 см., За формою схожі на боби. Розташовані нирки з правого і з лівого боків від хребта, причому одна трохи нижче іншого.

Природа нагородила людей настільки міцними нирками, що навіть якщо вони будуть функціонувати на 20%, це дозволить підтримувати життєдіяльність організму. Від нирок залежить наше самопочуття, склад крові, стан кісткового мозку і організму в цілому. Ці невеликі, але дуже значущі органи необхідно берегти і зберігати як можна довше.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!