» » » » Коли робити узд молочних залоз?

Коли робити узд молочних залоз?

Коли робити УЗД молочних залоз?

Дуже ніжна частина жіночого тіла - груди, молочні залози. За ними необхідний особливий догляд і турбота. У певні моменти необхідно проходити ультразвукове дослідження (УЗД) молочних залоз. Але що це за моменти життя? Коли робити УЗД молочних залоз необхідно, коли бажано, і коли правильно.

УЗД молочних залоз: суть дослідження

  • УЗД - безболісний, безпечний і досить інформативний метод дослідження. Його можуть проходити пацієнтки практично будь-якого віку.
  • Спеціально навчений лікар-діагност використовує сканер і датчик, за допомогою якого дуже ретельно оглядає груди пацієнтки.
  • Узі дозволяє виявити освіти, які не можна промацати. Цей метод дає можливість виявити кісти (їх розміри) та інші прояви мастопатії, пухлини доброякісні та злоякісні (рак).
  • Узі дозволяє оцінити не тільки стан молочної залози, але і найближчих лімфовузлів. Є можливість запобігти серйозним захворюванням, адже за допомогою УЗД можна виявити навіть самі крихітні вузлики (діаметром до 5 мм).

УЗД молочних залоз: коли робити

Ось варіанти, коли робити узі молочних залоз показано:

  1. підозри на кісти, виявлені пальпаторно або методом мамографії;
  2. обстеження молочних залоз жінок, які досягли 30-річного віку;
  3. коли необхідно підібрати гормональні контрацептиви;
  4. після травм молочної залози різного характеру;
  5. при наявності гінекологічних захворювань, пов`язаних з порушенням діяльності яєчників;
  6. жінкам в період перед менопаузою як доповнення до мамографії;
  7. коли жінка носить силіконові протези (оцінка їх стану).

В цілому, вважається профілактично обов`язковим робити УЗД молочних залоз один раз на рік, для виключення безлічі різних захворювань. Адже, чим раніше виявляється проблема, тим краще.

Після 35 років УЗД молочних залоз можна робити і двічі в рік, а після 50 років - це просто необхідно. Саме в цьому віці відбувається гормональна перебудова, наближається (або вже наступила) менопауза, підвищується ймовірність виникнення захворювань молочних залоз.



Щоб зробити УЗД молочних залоз, не треба проходити якоїсь спеціальної підготовки. Любі жінки, знайдіть 2 дня в році, для свого жіночого здоров`я, що стосується грудей.

Так само жінкам до 35 років і особливо вагітним варто робити саме УЗД молочних залоз, а не мамографію. Остання все-таки має певну дозу випромінювання, що вагітним просто протипоказано.

Нерідко запитують, коли робити узі молочних залоз щодо менструального циклу. Це справедливо, адже для визначення будь-яких дисгормональних змін в молочних залозах, необхідно, щоб вони знаходилися в стані так званого "гормонального спокою". Якщо розглядати середній цикл, рівний 28 дням, то найбільш сприятливим для узі буде період з 4-го по 8-ий день від початку місячних. Тобто частіше узі доводиться на першу фазу менструального циклу (в середньому 5-14 дні).



Увага, тільки СЬОГОДНІ!