» » » Чому набухає груди?

Чому набухає груди?

Жіночий організм час від часу може підносити своїм господиням не найприємніші сюрпризи. Іноді буває так, що починає набухати груди. Часом це відчуття стає нестерпним, навіть доторкнутися боляче. Чому набухає груди - з точністю на це питання може відповісти спеціальний «жіночий» лікар - мамолог.

Як правило, набухання грудей пов`язано зі змінами гормонального фону. Це може бути викликано різними факторами.

  • Статеве дозрівання. У дівчаток під час статевого дозрівання часто спостерігається набухання сосків. Іноді до них боляче доторкатися. І дискомфорт доставляє навіть носіння занадто облягає одягу. В цьому випадку переживати не варто, як тільки організм завершити свою перебудову, всі неприємні відчуття підуть.
  • Одні з найбільш частих винуватців набухання грудей у жінок - це «критичні дні». Чому перед місячними набухає груди? Це знову-таки пов`язано з гормональними змінами в організмі. Хворобливі відчуття і важкість у грудях з`являються десь за тиждень до менструації. Як правило, з її початком все це проходить повністю. Якщо ж біль і набухання не проходять, треба негайно звернутися до лікаря. Це може бути одним з ознак мастопатії, а в деяких випадках і більш серйозних захворювань молочних залоз.
  • Збій гормонального фону і супроводжує його набухання грудей може виникнути внаслідок загальної перевтоми, постійного стресу, а також неправильного способу життя.
  • Ще однй з причин того, чому груди болить і набрякає, може бути білизна. Неправильно підібраний бюстгальтер здатний не тільки доставляти неприємні відчуття, але і стати винуватцем хвороб грудей. Так що всім представницям прекрасної статі лікарі рекомендують підбирати білизну ретельно.
  • Надмірна пристрасть до солоної, жирної і гострої їжі також може стати причиною набухання грудей. Так як ця їжа сприяє затримці рідини в організмі. Це і змушує груди набухати і хворіти.
  • Набухання грудей може бути побічним ефектом прийняття гормональних ліків, в тому числі контрацептивів. В цьому випадку краще тимчасово призупинити їх прийом і звернутися до лікаря, який призначить інші ліки.
  • Будь-які зміни на гормональному рівні, в тому числі вагітність і аборт також призводять до набухання грудей. У разі вагітності це відбувається, як правило, на 2-3 тижні.
  • Якщо груди набухла і при пальпації в ній відчуваються якісь ущільнення, то це може бути недобрим симптомом раку грудей. Потрібно терміново йти до мамолога!


Взагалі, груди - дуже ніжна і потребує уважного догляду частина жіночого тіла. Тому про будь-які неприємні відчуття в грудях найкраще розповідати лікареві. Причому чекати того моменту. Коли вони стануть нестерпними - не треба. Пам`ятайте, що чим раніше виявлено те чи інше захворювання, тим його легше вилікувати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!