» » » Як зробити тротуарну плитку?

Як зробити тротуарну плитку?

Як зробити тротуарну плитку?
Як зробити тротуарну плитку?

На дачній ділянці вам необхідно викласти стежку, але ви не знаєте, яким чином і з чого самому зробити плитку. Скористайтеся нашими рекомендаціями і покроковою інструкцією, і ви з легкістю зможете зробити плитку своїми руками.

В ході виготовлення плитки вам знадобляться:

  • Форми для відливання плит;
  • Цемент М500;
  • Річковий пісок;
  • вода;
  • барвники;
  • Шматки арматури або дроту;
  • Мастило для форм.

підготовка форм



Під час створення тротуарної плитки найчастіше використовують пластикові або силіконові форми, так як вони легкі у використанні. Дані форми можна придбати в магазинах садових інструментів і їх вибір досить широкий. А для того, щоб швидше зробити потрібну кількість плит, придбайте відразу кілька штук. Вибравши потрібні форми, змащуємо їх спеціальним мастилом, що продовжує термін служби форм і робить процес вилучення готових виробів менш трудомістким.

виготовлення розчину

  1. Для приготування розчину, з`єднуємо цемент М500, річковий пісок і чисту воду, із співвідношенням цементу до піску 1/3. Додаємо таку кількість води, щоб розчин не був рідким, але в той же час був пластичним.
  2. Зазвичай розчин готують за допомогою бетономішалки, але можна Розчин для плиткискористатися невеликим дрилем або перфоратором з насадкою у вигляді міксера і змушують розчин в великій пластиковій ємності.
  3. Якщо ви хочете зробити тротуарну плитку різнобарвною, то необхідно додати в розчин барвник потрібного кольору. Для цього розбавляємо барвник в скляній банці і ретельно перемішуємо, щоб уникнути утворення грудок і осаду. Якщо ви погано розбавили барвник, то він не додасть плитці необхідного кольору. Врахуйте, що не варто економити дорогий барвник, так як плитка втратить первісний колір через деякий час. А з метою економії барвника краще використовувати двошарову технологію заливки плитки: спочатку заливається нижній шар-основа, а потім верхній пігментований шар. Потрібно пам`ятати, що між заливкою першого і другого шарів не повинно пройти більше двадцяти хвилин. Двошарова плитка не тільки економічніше в виробництві, а й міцніше звичайної.


Пам`ятайте, що процентне співвідношення барвника має становити 2% від усіх компонентів в сухому вигляді.

Виготовлення тротуарної плитки

Коли всі підготовчі роботи завершені, можна приступити до заливання форм:

  1. Заповнюємо форму наполовину, потім укладаємо арматуру (металеву сітку, товстий дріт) і заливаємо форму для тротуарної плитки розчином цілком.
  2. Розрівнюємо розчин за допомогою широкого шпателя.
  3. Для того, щоб цементна маса ущільнився і вийшло повітря, постукуємо по стінках форми з розчином невеликим гумовим молотком. Це сприяє кращій міцності і більш гладкої поверхні тротуарної плитки.
  4. Після того, як всі форми будуть заповнені, розміщуємо їх в дали від Форма для плиткипрямих сонячних променів і накриваємо поліетиленовою плівкою. Під час просушування, розчин в формах бажано змочувати, так як цементний розчин стає більш міцним, якщо в його масі присутня волога.
  5. Плитку витягаємо з форм через 2-3 дня після відливання. Але так як це досить маленький термін, виймаємо плитку дуже акуратно: перевертаємо форму на м`яку поверхню, відгинаємо бортики форми від плитки і злегка трусить. Роблячи таку роботу, плитка повинна добре відокремитися.
  6. Вивільнені форми можна використовувати ще раз, повторно виконавши всі кроки, описані вище.
  7. Готову тротуарну плитку викладаємо в тіні для остаточної просушки.
  8. Використовуємо плитку для настилу і ходіння тільки через 2-3 тижні. А повне висихання плитки відбувається десь через 27-30 днів.

Кілька корисних порад:

  1. Не використовуйте дешеву мастило під час виготовлення тротуарних плит, що дозволить використовувати форми довгий час.плитка
  2. Перед кожною заливкою, форми необхідно ретельно вимивати і сушити.
  3. Якщо у вас є можливість, використовуйте вибростол, що дозволить домогтися більш високої щільності розчину.
  4. Додайте в розчин пластифікатор, що зробить його більш еластичним і стійким до морозів. Для цього розчиняємо пластифікатор, з розрахунку 0,5% від усіх компонентів в сухому вигляді, в гарячій воді, добре перемішуємо, щоб не утворилися грудочки і осад і додаємо дрібними порціями в розчин.

Використовуючи наші докладні інструкції і корисні поради, ви зможете зробити тротуарну плитку своїми руками. Якщо в ході роботи у вас виникнуть питання з приводу того, як зробити тротуарну плитку, ви можете переглянути відео для роз`яснення всіх незрозумілих моментів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!