» » » Як укладати бруківку?

Як укладати бруківку?

Як укладати бруківку?

Багато жителів приватного сектора вважають за краще створювати доріжки та майданчики з бруківки самостійно. Переваги тротуарів з бруківки незаперечні: матеріал довго служить, не потребує щосезону технічному обслуговуванні, легкий в прибиранні. За рахунок того, що бруківка складається з плит - при будь-яких пошкодженнях їх дуже просто замінити на нові. Як укладати бруківку - питання не хитрий і цілком під силу будь-якому здоровій людині. Перед тим, як класти бруківку потрібно:

  •  Визначити місце, на якому ви хочете бачити бруківку.
  •  Визначити форму і розмір площі, на якій буде розташований бруківка.
  • Зробити розмітки обраної території. Найчастіше це роблять за допомогою дерев`яних кілків і будівельної нитки, але можете скористатися і іншими підручними засобами.
  • Виміряти окреслену площа і розрахувати кількість бруківки для покупки. Обов`язково потрібно купувати на 5-10% більше плит, вона стане в нагоді, якщо щось піде не так в процесі укладання та в подальшому буде використовуватися для ремонту.

Технологія укладання бруківки 

  • Підготовка площі. До того, як укладати бруківку, необхідно створити базисне підставу. Даний етап несе в собі величезну важливість, оскільки від його надійності залежить хід подальшої роботи. Тут вам знадобитися кілька садових інструментів для того, щоб виконати наступне: очистити ґрунт, від бур`яну, каменів, сміття та інших сторонніх предметів. Викопати рів глибиною 20 сантиметрів по всій території будівництва. Якщо грунт сильно погана, то глибину потрібно збільшити. Якщо бруківка прилягає до будівлі - потрібно зробити нахил в його сторону для дренажу. Нахил робити в розрахунку 1см на 10 м. На сформованому ділянці землі утрамбуйте грунт якомога щільніше. Якщо основа буде мало твердим, тротуар вийде нерівномірним.
  • Робимо прокладочний шар. Як прокладки шару можна використовувати пісок, крупинки якого мають модуль - 1,5мм або гравій фракцією 20-40мм. Гравій використовують в тому випадку, коли на неякісному грунті викопується траншея більше 20 сантиметрів, в нашому випадку краще використовувати пісок. Пісок потрібно рівномірно розсипати по всьому базисного підстави. Потім утрамбувати і розрівняти шар за допомогою двох труб ПВХ діаметром 1 дюйм. Розмістити їх потрібно на відстані 1 метр один від одного, щоб це виглядало як рейки. Що залишився пісок потрібно засипати по рівень труб і вирівняти його. Тепер все базисне підставу ущільнюємо вібротрамбовочной машиною. Якщо після «вібровкі» залишаються ямки, їх необхідно додатково засипати піском і ще раз пройтися вібротрамбовки.
  • Укладання цементно-піщаної суміші. Після того, як основа готова - саме час приступати до створення цементно-піщаної суміші. Перемішайте інгредієнти в пропорціях 1: 6 (цемент до піску) і покладіть суміш на підставу шаром близько 40 мм, потім вирівняти і пройдіться по ній вібротрамбовочной машинкою.
  • Укладання бруківки. Укладати плити своїми руками потрібно за схемою мощення за запланованим раніше візерунку. Укладаючи, стежте за тим, щоб підстава була максимально рівне і щільне. Після укладання плитку необхідно добре притиснути руками до поверхні підстави. Підрівняти і ущільнити її за допомогою гумової киянки. У разі зміщення, необхідно підняти плитку, потім вирівнявши під нею основу, укласти назад. Проміжок між плитками повинен складати близько пари міліметрів. У цьому вам допоможе використання хрестиків. Кожна наступна плитка укладаючи за рівнем, щодо попередньої. Після закінчення укладання засипте всю поверхню піском і кошторисі його в зазори. Надалі, також слід періодично засипати шви піском, це допоможе не порушити цілісність тротуару, який, в будь-якому випадку, вимивається водою при негоді.




Як зробити бруківку рівною, якщо після укладання були виявлені деякі неточності на краях тротуару: ретельно відмірявши і відзначивши цю неточність на плитці, обріжте її. По закінченню укладання плит, розсипте по поверхні пісок і кошторисі його з метою, прибрати зазори. Тепер ви знаєте технологію про те, як покласти бруківку в своєму дворі самостійно, маючи при собі легкодоступні, будівельні та садові матеріали. Займайтеся ремонтом правильно.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!