Як пофарбувати одяг?

Як пофарбувати одяг?

Фарбування одягу може зберегти не тільки саму річ, але і ваш бюджет. Подарувати предмету гардеробу новий відтінок набагато дешевше, ніж щось купити. Та й шкода буває розлучатися з тим, що зручно, добре сидить або асоціюється з приємними спогадами. Загалом, якщо треба - фарбуйте, а ми розповімо, як пофарбувати одяг і де це можна зробити.

Як пофарбувати одяг в домашніх умовах

Запасіться наступним інвентарем:

  • Промисловим або натуральним барвником (інструкція обязаетльна!).
  • Вагами.
  • Нашатирним спиртом (2 ст. Ложки).
  • Сіллю (50 г).
  • Великий посудом для фарбування (каструля або миска).
  • Білизняними щипцями.
  • Оцтом (10 г).
  • Тканина для віджиму (товста).

Уважно огляньте виріб. Якщо на ньому збереглася виробнича бирка, вивчіть особливість речі: при якій температурі прати, чи допускається машинне прання і так далі.

Ретельно підберіть фарби. Не всі тканини вдячно відповідають на спробу поновлення. Наприклад, барвники промислового виробництва ідеальні для одягу з бавовни, вовни, льону, шовку, капрону і нейлону. Віскоза теж здатна змінити колір, але не в ста відсотках випадків.



Якщо мова йде про одяг зі змішаних волокон, то однією фарбою тут не обійтися. Як правило, використовують суміш барвника, призначеного для бавовни і капрону. А ось одяг з лавсану буде пофарбувати дуже і дуже проблематично.

Не купуйте фарби в місцях, де вам не дають гарантії на їх якість. Краще вдатися до допомоги спеціалізованих Інтернет-магазинів, проконсультуватися з продавцями відділу тканин, консультантами хімчистки. Іноді фарби для тканини зустрічаються в спецмагазинах для дизайнерів і художників.

Визначте вага виробу перед фарбуванням. Будь-які барвники розраховані на певну масу тканини. Як правило, це 1 упаковка на 400 грам вироби. У разі, якщо потрібно посилити ефект, кількість фарби збільшується. Зменшити - зменшується, як, наприклад, в питаннях, як пофарбувати чорний одяг.



Виперіть одяг перед фарбуванням, ретельно виведіть се плями. В іншому випадку новий колір ляже нерівномірно. Замочіть одяг в теплій воді. Якщо тканина тонка, бажано прополоскати її в розчині нашатирного спирту з розрахунку 2 столові ложки на одне відро води, а після - ще раз, але вже в чистій воді.

Розчиняємо фарбу в ємності з водою так, як написано в інструкції. Опускаємо туди виріб і при слабкому вогні доводимо до кипіння. Одяг потрібно ретельно перевертати і кип`ятити приблизно 20 хвилин. Виготовляємо закріплює розчин: розводимо 50 грам солі в двох літрах води.

Піднімаємо виріб білизняними щипцями і вливаємо в ємність приготований закріплювач. Після цього кип`ятимо ще 15 хвилин. Знімаємо ємність з виробом з вогню і тримайте одяг в гарячому складі доти, поки він не охолоне. За цей час кілька разів переверніть виріб. Виймаємо виріб і даємо розчину стекти. Потім прополощіть річ в теплій воді до тих пір, поки вона не стане чистою. Після цього знову прополощіть, але додайте у воду 2 чайні ложки оцту для закріплення кольору. Тепер помістіть річ між двома шматками тканини і скачайте в рулон. Віджимайте НЕ викручуючи! 

Річ має сушитися при кімнатній температурі, без прямих сонячних променів і обігрівачів. Виріб з легкої тканини можна повісити на мотузку в сушарці, добре при цьому розправивши. А ворсисті тканини - розстелити на горизонтальній поверхні.

натуральні барвники

  • Бежеву або коричневу одяг замочують і полощуть в міцному процеженном каву або чай.
  • Пофарбувати одяг в чорний колір можна, замочивши в відфільтрованому настої тютюну в пропорції 3 чайні ложки на один літр окропу.
  • Жовті і зелені речі замочують на 6-8 годин в цибулинні, а потім кип`ятять в ній приблизно 4 години.
  • Сині тканини краще освіжити відваром бузини, рожеві - звіробою, а червоні - осоки.

Де пофарбувати одяг

  • Хімчистки.
  • Ательє.
  • Пральні.

До слова, фахівці радять звертатися за фарбуванням саме в спеціально відведені місця, а не піддавати виріб домашньому «ребрендингу». Справа в тому, що після фарбування тканин необхідно ретельне полоскання, якого не завжди можна домогтися в домашніх умовах.

Крім того, в разі, якщо фарбування не вдалася, завжди є, кому пред`явити претензії для відшкодування збитку. А його можна зажадати, якщо оновлене виріб линяє при пранні і залишає сліди на тілі або суміжній одязі. Так що вибір, як і де можна пофарбувати одяг, за вами!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!