» » » Як встановити змішувач?

Як встановити змішувач?

Як встановити змішувач?

Змішувачем називається пристрій, який змішує гарячу і холодну воду, щоб на виході виходила тепла або прохолодна. Але як встановити змішувач? В принципі, установка змішувача справа зовсім не складна - сам цим не раз займався, причому вийшло все з першого разу і без спеціальних знань. Просто шкода платити гроші запрошеному сантехніку за те, що можна зробити самостійно. У статті я розповім вам, як встановити змішувач у ванну і на кухню, але почнемо ми трохи з іншого, а саме - з вибору змішувача, оскільки від його якості і типу безпосередньо залежатиме, наскільки комфортно вам буде користуватися цим пристроєм.

Як правильно встановити змішувач: типи сантехніки

Перед тим, як поставити змішувач, його потрібно вибрати і тут в більшості випадків співвідношення між ціною і якістю саме пряме, тобто чим дорожче змішувач, тим він буде і краще. Але також потрібно звертати увагу і на те, що змішувачі можуть бути і самих різних видів. А це означає, що спосіб, як встановити змішувач на мийку в кухні, буде відрізнятися від способу установки змішувача в раковину у ванній або на біде. Крім того, є і ще пара моментів. По-перше, недорогі змішувачі та ті, які відносяться до середньої цінової групи, тобто найбільш поширені, в більшості випадків не мають інструкції по установці. Ось про установку змішувачів такого класу я і розповім вам в цій статті. Ну, а по-друге, існує елітної сантехніки вартістю від 10000 рублів і вище. Вона встановлюється індивідуально, тому розповідати про її установці просто не має сенсу, так як виготовляються такі змішувачі невеликими партіями і опис буде, швидше за все, не відповідати тій конкретній моделі, яку ви придбали. І навіть невелике розходження з інструкцією може просто зіпсувати настільки дороге обладнання. Але тут-то якраз проблеми немає, оскільки такі змішувачі забезпечуються точнейшими інструкціями і установочними схемами. До речі, варто насторожитися, якщо у дорогої моделі немає інструкції: в цьому випадку вам, швидше за все, хочуть продати підробку під виглядом елітної сантехніки. Ну, а навчившись ставити стандартний змішувач, ви впораєтеся і з дорогим, хіба що повозившись трохи довше. Отже, давайте розберемося, як встановити змішувач на раковину у ванній або на кухні.

Інструкція по установці типового змішувача



Тут ми вчинимо так: спочатку розглянемо установку змішувача для ванною, який розміщується на стіні, так як це найбільш важкий тип установки, а потім пояснимо, як бути з іншими типами. Хоча, думаю, вам до того моменту вже все буде зрозуміло. Спочатку про інструменти, які нам будуть потрібні для зняття старого змішувача (якщо буде потрібно) і установки нового.

  • 2 розвідних ключа з шириною не менше 32 мм;
  • газовий ключ №2 (якщо потрібно зняти старий змішувач);
  • пасатижі (великі);
  • шестигранники розміром на 6, 8, 10, 12;
  • хрестові і плоскі викрутки;
  • ріжковий ключ 12 на 14, якщо буде потрібно загвинчувати перехідники;
  • изолента для електромонтажних робіт (щоб не подряпати нікельовані деталі змішувача), яку потрібно намотувати на закручувати деталі або на губки ключів при роботі.


Продаються змішувачі зазвичай в частково розібраному вигляді, тому перед установкою їх доведеться збирати. Якщо ви встановлюєте змішувач для ванної, то потрібно буде під`єднати кран і душовою шланг, але особливих проблем це доставити не повинно. До речі, деталі нормального змішувача можна зібрати майже без застосування інструментів. Взагалі я найчастіше обходився одним розвідним гайковим ключем за весь процес установки, а необхідні інструменти привів на всякий випадок, так як змішувачі бувають різні. Розвідними ключами, до речі, дуже добре підтискати гайки після складання деталей. Ну а ущільнення забезпечуються силіконовими або гумовими прокладками, які завжди йдуть в комплекті. Що ж стосується приєднання безпосередньо до трубопроводу, то здійснюється воно за допомогою ексцентрикових перехідників і накидних гайок.

Як встановити змішувач у ванній: деталі

Одна з основних деталей - герметизація різьблення, для чого нам потрібно ущільнювачі. Добре, якщо є лляне клоччя або «каболка», але цілком підійде і простіша стрічка ФУМ. Її потрібно намотати для герметизації стику на різьбу так, щоб при загвинчування різьблення гайки йшла в напрямку намотування стрічки, інакше, герметичного з`єднання не вийде, скільки стрічки ні намотуй. Для якісного ущільнення потрібно зробити 14-15 витків ФУМ стрічки. Ну, а тепер про нюанси з`єднання. Щоб компенсувати розбіжність муфт трубопроводу і входів змішувача, яке виникає досить часто, використовують так звані ексцентрикові перехідники. Вони мають різьблення з двох сторін: з одного на півдюйма, з іншого - на три чверті. Тепер на першу наметовому вже знайому стрічку ФУМ і ввірчує ексцентрик в трубопровід, але сильно не затягуючи. З другим з`єднанням чинимо так, щоб велика різьблення розташувалася на одному рівні. Так як вихід перехідника зміщений по відношенню до випуску трубопроводу, то при обертанні можна точно підігнати різьблення перехідників по відношенню до гайок змішувача. Тільки одне зауваження: не затягуйте гайки занадто сильно, адже ущільнення виконується за допомогою гумових прокладок, а підтягнути гайки сильніше потрібно тільки тоді, коли з-під них сочиться вода.

Як встановити змішувач на кухні

Тут все простіше, оскільки установка змішувача здійснюється з кріпленням прямо до сантехніки - мийці або умивальнику. До речі, так само проводиться установка змішувача і на біде. Ексцентрикові перехідники тут не потрібні, а підключення проводиться за допомогою гнучкого шланга, що зовсім не складно. Ну, і ще пара нюансів. По-перше, до початку роботи бажано гарненько закрити мийку, ванну, біде або умивальник і перекрийте воду. Закривати сантехніку потрібно, щоб в разі падіння якихось деталей або інструментів, не пошкодити її, ну, а з перекриванням води все, думаю, зрозуміло і так. Якщо установку будете здійснювати з ексцентриками, то краще за все здійснити попередню примірку, а потім вже робити, як то кажуть, начисто. Ну і не забудьте поставити декоративні накладки, якщо необхідно. Вони закривають місця входу змішувача в водопровід. Встановіть їх на перехідники до того, як зберетеся прикручувати сам змішувач. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!