» » » Як вибрати унітаз?

Як вибрати унітаз?

Як вибрати унітаз?

Сучасна людина навряд чи може уявити своє життя без зручностей. Для облаштування санвузла в квартирі або в будинку просто необхідна покупка такого предмета як унітаз. Інформацію про інші пристрої ви знайдете в розділі нашого сайту - Сантехніка.

Щоб придбання доставило радість, а не смуток, важливо зробити правильний вибір. Визначитися допоможе огляд основних складових елементів унітазу.

чаша унітазу

Чаші унітазів бувають трьох видів: воронкоподібні, тарілчасті і козирькові.

воронкоподібні чаші

Чаші, звані воронкоподібними, являють собою конструкцію, в якій воронка розташована прямо по центру чаші. У цього типу є свої переваги і недоліки.

переваги

Цей вид чаш не зажадає від вас частою роботи йоржиком. При дефекації відходи потрапляють безпосередньо в воду, практично не зачіпаючи поверхню унітазу. Це дозволяє також зменшити інтенсивність запаху. До того ж при змиві не утворюється ніяких бризок.

недоліки

Основним недоліком лійкоподібної чаші є бризки, які можуть виникнути під час попадання твердих відходів в воду. Але багато виробників зуміли вирішити це питання, сконструювавши воронку таким чином, що рівень води в ній не дозволяє бризок долетіти до поверхні тіла. Дізнатися такі унітази можна за наявності в них функції «Антисплеск».

тарілчасті чаші

Тарілчасті чаші отримали свою назву завдяки формі, яка за зовнішніми ознаками нагадує тарілку.

переваги



До переваг можна зарахувати гарантована відсутність бризок, оскільки відходи потрапляють не в воду, а в тарільчасте виступ всередині чаші.

недоліки

Недоліків у цього виду набагато більше. Це і присутність запаху, так як змив відбувається лише через деякий час. Другий неприємний момент - необхідність прибирання унітазу йоржиком після кожного акту дефекації. Часто такі чаші швидше інших обзаводяться нальотом іржі і вапна, оскільки частина води неминуче залишається в «тарілочці».

козиркові чаші

Козиркові чаші, мабуть, можна назвати золотою серединою.

переваги

Мають невеликий виступ, розташований під кутом 30-45про, який перешкоджає утворенню бризок. Відходи також не затримуються на поверхні і швидко потрапляють у воду, завдяки чому можливість виникнення стійкого запаху мінімізується.

недоліки



Недоліків у козирькові чаш практично немає. Єдиною незручністю можна назвати необхідність застосування йоржика час від часу, але такі маніпуляції і так потрібно регулярно проводити, незважаючи на вид чаші унітазу.

Бачок і механізм змиву

Способи розташування бачка

Бачок і унітаз можуть бути по-різному розташовані щодо один одного. Виділяють моноблочні, роздільні і унітази «компакт». Моноблочні представляють собою єдину конструкцію, в роздільних системах бачок може бути закріплений на будь-якому рівні від унітазу, в «компактах» він кріпиться безпосередньо до унітазу.

Особливого значення спосіб розташування бачка не має і тут вибір ґрунтується на особистих уподобаннях.

Варіанти системи змиву

Змив може здійснюватися горизонтальним і круговим способом. У першому випадку вода спрямовується в чашу єдиним потоком, але тільки з одного боку. До переваг цього способу можна віднести нижчу ціну, в порівнянні з унітазами з круговим змивом, і довгий термін служби. До недоліків - низький рівень гігієнічності чаші, оскільки вода не омиває всю її поверхню цілком.

При круговому змиві вода рівномірно розподіляється по всьому периметру унітазу. Такий змив ще називають душовим. Цей спосіб відрізняється високими очисними властивостями і мінімальною витратою води. З мінусів можна відзначити малий діаметр отворів, через які вода надходить в чашу. Є ризик при підвищеній жорсткості води отримати швидке забивання отворів вапняним нальотом та погіршення якості змиву. В цьому випадку рекомендується встановлювати фільтри для очищення і пом`якшення води, що надходить з водопровідної системи.

механізм змиву

Наповнити бачок можна за допомогою арматури, що відповідає за набір води з водопровідної системи. Вона може бути двох видів: перший - вода надходить в бачок зверху, другий - вода надходить знизу. Верхній набір води виробляє багато шуму і тому все рідше зустрічається в моделях унітазів. Установка арматури для набору води в нижній частині бачка дозволяє йому наповнюватися практично безшумно, що підвищує рівень комфорту при використанні сантехніки.

Зливний механізм також має відмінності. Буває штоковий і кнопковий. Кнопковий ділиться на однорежимний і двухрежимний. Останній переважніше, тому що дозволяє при необхідності зливати тільки половину обсягу бачка і тим самим економити воду.

Дізнатися більше ви зможете зі статті - Який унітаз краще.

Види матеріалу і спосіб кріплення

Найбільш популярними і поширеними є унітази з фаянсу або фарфору. Відрізнити їх зовні складно, хіба що за ціною. Фарфор дорожче, тому що більш гігієнічний. Цей матеріал має менш пористу поверхню, за рахунок чого краще чиститься і менше вбирає запахи.

Прикріпити унітаз до підлоги можна трьома способами

  1. Заздалегідь вмонтувати в стяжку основу з дерева, після чого закріпити на ній унітаз шурупами.
  2. Провести закріплення за допомогою дюбелів або залитих в стяжку анкерів.
  3. Використовувати в якості фіксуючий засіб епоксидну смолу.

Про всі тонкощі монтажу вам докладніше розповість стаття - Як встановити унітаз.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!