» » » Як у фотошопі (photoshop) зробити панораму?

Як у фотошопі (photoshop) зробити панораму?

Як в Фотошопі (Photoshop) зробити панораму?

Якщо ви поставили собі за мету виготовити панораму, то повинні виконати кілька знімків в одній площині. Досить складно склеїти кілька фотографій в панорамне зображення, але на щастя, створена програма Adobe Photoshop, яка значно спростить ваше завдання. Зібрати знімки в одне зображення можна, користуючись декількома способами, причому всі вони дієві для Adobe Photoshop CS3 і новіших версій цієї програми. Зверніть увагу, що перед тим, як у фотошопі зробити панораму, необхідно все знімки перевести в формат JPG. Інакше у вас нічого не вийде.

Виготовлення панорами в автоматичному режимі

На своєму комп`ютері відкривайте Adobe Photoshop, заходите в "File", де знайдете такі пункти, як «Автоматизація» і "Fhotomate". Перейдіть до відкриванню підготовлених знімків. Для цього натисніть меню «Обзор», після чого у вас з`явиться можливість вибрати потрібні файли, виділяючи їх в діалоговому вікні мишкою. Оскільки в діалоговому вікні "Auto" можна вибирати і застосовувати різноманітні настройки, ви на свій розсуд можете вибрати команду. Наприклад, ми вибрали "Fhotoshop Interactive Layout", що в перекладі означає «Інтерактивний макет». Вибравши дану команду, встановіть прапорець на першій сходинці функціонального вікна.

Для перегляду фото, які ви будете використовувати для створення панорамного зображення, скористайтеся опцією "Reposition Only". Для перегляду зображення в перспективі, вибирайте "Perspective". Для того, щоб посувати або виділяти фотографії, необхідно користуватися таким інструментом, як selection tool. Інструментами переміщення є опції "move view tool", потім "zoom" і "rotate". Мабуть, вам ще стане в нагоді і "vanisinhing point tool" - інструмент зникаючої точки, який можна використовувати після того, як ви перемістили знімки, і при цьому, у вас прозорі пікселі з`явилися на зображенні. Найпростіший спосіб виготовлення панорами - користуватися при роботі інструментом «Тільки переміщення».

Створення панорами в ручному режимі



Виконується панорама в Фотошопі і в ручному режимі. Для цього користуються готовими знімками, що не переформатовані попередньо. Відкрийте в програмі Adobe Photoshop CS3 «Файл», знайдіть в цьому меню пункт «Відкрити як». Відкрийте всі знімки, які ви будете використовувати для створення панорами. Якщо ви початківець майстер по фотошопу, то не рекомендуємо брати занадто багато знімків для однієї роботи - трьох знімків цілком достатньо, щоб зрозуміти принцип створення панорамного зображення і попрактикуватися.

Порахувати загальну довжину файлів допоможе функція «Лінійка». Після підрахунку довжини файлів, користуючись отриманою інформацією, створюйте новий файл. Для цього натисніть меню «Файл», далі «Створити» і «Новий». Всі інші параметри необхідно зберегти за замовчуванням.



У новий файл поступово перетягуйте всі знімки, складаючи їх в горизонтальний або вертикальний ряд. До речі, досить часто потрібно вертикальна панорама. Наприклад, якщо у вас є кілька знімків водоспаду - в горизонтальній інтерпретації вони будуть виглядати не так ефектно, як у вертикальній.

Перетягувати знімки необхідно акуратно, рівняючи стики і накладаючи їх один на одного. Не забувайте користуватися функцією «Рівень прозорості». Якщо у вас з`явилися по краях занадто помітні стики, то затріть їх м`яким ластиком. Можна задіяти в цю роботу такі функції Adobe Photoshop CS3, як «Губка», «Випалювання» та «Освітлювач».

Як робити знімки

Створена фото панорама буде красивою і ефектною, якщо ви будете знати не тільки, як виготовити її, але і як зробити знімки, які будуть згодом використовуватися для її створення. Тому вважаємо за необхідне, пояснити технологію фото-зйомки для виготовлення фото панорам. Насамперед, необхідно звернути увагу на об`єктив - його фокусна відстань в ідеалі повинно бути 24 - 80мм. Створення якісної панорами в фотошопі практично неможливо без використання штатива, але і цей елемент не настільки важливий, так як, використовуючи деякі прийоми, можна домогтися ідеальної рівності фотознімків, що входять в панорамне зображення.

Найголовніше, щоб виконалася панорама в Фотошопі - необхідно робити знімки з однаковими установками на фотоапараті. Йдеться про такі установках, як витримка, діафрагма, ISO. Зверніть увагу, знімаючи рухомі об`єкти, в тому числі і колишуться дерева, намагайтеся їх помістити в одному кадрі, а не в декількох. Знімаючи знімки, на яких буде зображено небо, не використовуйте поляризаційний фільтр, тому що виконана панорама вийде неякісною - небо на ній буде в плямах.

І наостанок, робіть кадри таким чином, щоб при накладанні їх, ви не втратили якихось об`єктів, тобто, знімки повинні перекривати один одного. Але тут необхідно бути акуратним, так як при перекривання знімків накладка повинна відбуватися не більше ніж в полкадра. В іншому випадку, ваша панорама не володітиме великим кутом огляду або ж взагалі доведеться робити багато-багато знімків, щоб забезпечити великий кут огляду.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!