» » » Коли людина бреше?

Коли людина бреше?

Коли людина бреше?

Брешуть абсолютно все. Деякі, звичайно, менше, деякі більше, і у кожного на брехню можуть бути свої причини. У цій статті ми спробуємо розібратися, як визначити коли людина бреше, а також ситуації, в яких людина може або змушений брехати.

Найчастіше люди приховують свої емоції і справжнє ставлення до якоїсь людини. Хоча будь-який бажає почути саме правду, адже не дарма існує фраза «Краще гірка правда, ніж солодка брехня», яка стала крилатою. Однак дослідження показують, що людина в середньому бреше тричі протягом десяти хвилин розмови. Як же суперечлива сутність людини! Але як дізнатися, що людина бреше, або це зовсім неможливо? Насправді істина написана на обличчі людини. У всякому разі, так стверджують психологи-нейролінгвісти.

Але перш ніж розібратися, як ми брешемо, потрібно зрозуміти для чого це робиться, чи що нас на це змушує.

Чому люди брешуть

Дуже часто буває так, що людина начебто, як і не збрехав, а ніби і збрехав. Вірніше недоговорив, або сказав не те, що він думає насправді. Вважається, що існують ситуації, коли брехня не розпізнається як щось негативне, і навіть зовсім навпаки. Вона може виявитися корисною, і навіть веселою. наприклад:

  • брехня ворогові
  • Брехня чиновнику, для отримання особистої вигоди, яку чесним способом не одержати.
  • Брехня задля порятунку. Досить часто застосовується медиками. Припустимо, лікар не говорить про справжній діагноз тяжкохворого, щоб не посилювати його стан.
  • Брешуть тим, хто не здатний в силу, наприклад, своїх поглядів на життя сприйняти правду адекватно. Якщо сказати такій людині правду, то результат може бути непередбачуваний, або ж дуже сумний.
  • Брехня щоб розіграти людини.

Людство звикло брехати, тому що хтось нав`язав думка про те, що якщо завжди говорити правду, то можна забути про друзів, роботи і особистих відносинах. Якщо як слід розібратися в питанні правди, то можна прийти до висновку, що в багатьох аспектах не існує якоїсь однієї істини. У кожної окремої людини правда може бути своя, і це безпосередньо пов`язано зі світоглядом даної особистості. Даний факт був помічений ще в XIX столітті, коли було широко поширене так зване «чорно-біле» мислення, в якому були тільки істина або брехня. Великі уми того часу стверджували, що існує проміжний стан. Тобто, підозрюючи людини у брехні потрібно піддавати інформацію, яку він виклав комплексного аналізу, враховуючи його конкретну ситуацію. Однак є і деякі певні сигнали лукавства, які ми з вами зараз спробуємо розібрати.

ознаки брехні

Так, як визначити чи бреше людина? Потрібно звичайно звертати увагу на міміку людини під час бесіди, положення тіла, рук, а також на саму мову.

очі

У тій ситуації, коли людина бреше свідомо і бажає відстояти свою позицію він намагається дивитися прямо в очі, щоб дізнатися повірили ви в його брехню чи ні. У протилежній ситуації, якщо людину застигли зненацька, і він збирається збрехати так, щоб про це незабаром забули, він намагається максимально швидко переключити вашу увагу, йдучи в сусідню кімнату, або перебирати папери, намагаючись уникнути при цьому зорового контакту. Жахливо, якщо ви переплутаєте брехня з невпевненістю, так що будьте уважні. Слідкуйте при розмові за морганням. Висока частота моргань говорить про те, що людина перебуває у стресовому стані, а значить, ймовірно, бреше. Хоча цей же стрес може бути обумовлений тим, що тема розмови йому просто неприємна. Людину можна вважати щасливим під час розмови, якщо він моргає рідко.

тіло

Тепер трохи про ознаки, які допоможуть відповісти на питання: як визначити, що людина бреше, по положенню тіла. Якщо ваш співрозмовник вважає за краще здійснювати будь-які рухи лише однією стороною тулуба, значить, швидше за все, він викладає протилежне тому, що крутиться у нього в голові насправді.

Якщо при розмові людина відступає назад, можливо, він не впевнений в тому, що говорить.



Якщо співрозмовник почуває, що його ось-ось викриють у брехні, то він відразу починає нервувати, і намагатися контролювати міміку обличчя. Однак тіло залишається напруженим. Поза може бути неприродною. Брехун намагається заховати або схрестити руки.

Особа і губи

Поговоримо про мімічних ознаках брехні.

Якщо людина намагається видати радість за співчуття, то у нього можуть тремтіти куточки губ. Той же ефект спостерігається, коли людині вдалося когось обдурити.

Про невпевненості в своїх словах, а також про внутрішній незгоді між словами і справами може говорити підгорнутим нижня губа.

Асиметрична емоція або перекручена в одну сторону посмішка говорить про нещирість. Багато експертів відносять цю ознаку до тих, які говорять про стовідсоткову ймовірності брехні.



Досаду або злість по відношенню до співрозмовника може видати задертий підборіддя, незалежно від того як дружелюбно поводиться людина.

Ще один сигнал, який свідчить про лукавство - здивування, яке триває більше п`яти секунд. Якщо ви спостерігаєте подібне у свого співрозмовника, значить, він знав про все заздалегідь.

руки

На черзі руки.

Дотик руками шиї говорить про брехню, або схвильованості. Цей прийом досить часто використовується у фільмах, коли чоловік послаблює краватку, перед тим як викласти не дуже приємну новину або збрехати. Якщо ж людина тримається за горло, то це натякає на те, що він боїться висловлювати свої думки (він як би намагається стримати слова в прямому сенсі слова).

Людина складає руки замком - приховування чогось, і спроба стримати себе в руках, і не видати таємницю.

Спроба заховати руки з уваги (засунути в кишеню, або прибрати за спину) говорить про явну брехню в словах.

Брехун може намагатися себе заспокоїти, погладжуючи себе пальцями.

Як виявилося, всім відома традиція тиснути один одному руки, має своє практичне значення. Якщо під час потиску ви помітили, що у вашого співрозмовника руки холодні, значить, що його міг охопити страх викриття. Однак той же симптом може бути обумовлений з нестачею кровообігу.

Мовні ознаки брехні

Також брехуна можна виявити по особливості його спілкування. Є величезна маса способів і елементів мови, за якими можна визначити чи бреше людина.

Наприклад, якщо ваш співрозмовник каже досить високим голосом, значить є ймовірність того що він бреше.

Якщо ви підозрюєте людини в лукавстві, попросіть викласти ту ж саму ситуацію, тільки задом наперед. Якщо людина збрехав, це викличе у нього явні труднощі.

Також запитуйте, уточнюйте деталі, і якщо людина вам бреше, то він обов`язково проколе, або занервує.

У будь-якому випадку, не забувайте, що будь-який з цих ознак не може гарантувати наявність брехні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!