Як дізнатися правду?

Як дізнатися правду?

На жаль, люди часто обманюють один одного. Брехня може бути маніпулятивною і провокативною, для красного слівця і на спасіння, але найгірше брехня приховування. Як правило, щоб збрехати, людині обов`язково потрібна причина для цього, тому якщо ви викрили людини у брехні, подумайте, чому він вам бреше. Цілком ймовірно, якщо ви запропонуєте йому шляхи вирішення існуючої проблеми, то необхідність у брехні відпаде сама собою, і вам не потрібно буде вдаватися до методів виявлення брехні.

Сон і істина

Цей метод виявлення істини вважається одним з найбільш розмитих, так як часто уві сні людина може говорити про те, що йому сниться, а не відкривати куточки своєї підсвідомості. Отже, як дізнатися правду уві сні? Основою цього методу є розмова зі сплячою людиною, яка схильна до висловлення слів, а також цілих фраз. Вважається, що задаючи навідні запитання, можна вивідати таким чином у людини всю таємницю. Незважаючи на те, що цей метод не є науково обґрунтованим, ми опишемо основні моменти, які необхідно зробити:

  • розмова зі сплячим повинен становити від декількох секунд до декількох хвилин;
  • необхідно ставити односкладові питання, які мали б в своїй відповіді або «так», або «ні»;
  • питання повинні бути короткими;
  • необхідний тілесний контакт з людиною (тримайте його за мізинець);
  • гучність голосу повинна бути приглушеною і ритмічної з диханням сплячого.


Якщо ж ви не домоглися від людини потрібної інформації, то не переживайте. Нижче ми опишемо реальні способи того, як зрозуміти правду в сучасних умовах життя.

Способи виявити істину



Отже, чи існують дієві способи того, як визначити правду і дізнатися, чи бреше вам людина чи ні? В даний час відомі наступні прийоми:

  1. Метод прямого впливу. Зазвичай до цих засобів відносять різні прийоми психологічного і фізичного впливу, які можуть супроводжуватися тортурами, застосуванням різних фармакологічних засобів, які будуть пригнічувати волю людини, а також вплив на підсвідомість людини за допомогою гіпнозу і навіювання.
  2. Прийом фізичного впливу був широко поширений в Середні віки як в Європі, так і на Русі (катування розпеченим залізом, виривання ніздрів, побиття палицями і батогами, забивання цвяхів під нігті, диба). Фізичний вплив має істотний недолік: людина, що піддається тортурам, здатний підписатися під будь-яким проступком, аби йому дали перепочинок, а це вже не пошуки істини, а занурення в чергову брехню.
  3. Прийом фармакологічних препаратів широко використовується в наш час на допитах (знаменита «сироватка правди»). До цього прийому можна також віднести старе і випробуваний засіб - алкоголь, але із застереженням на те, що багато п`яні дуже часто плутають реальність з вигадкою. Як правило, фармакологічні препарати застосовують разом з психологічними прийомами навіювання, інакше добитися правди дуже складно.
  4. Прийом психологічного впливу включає в себе використання гіпнотичного сеансу, а також різні способи навіювання. До числа останніх можна віднести, наприклад, знаменитий спосіб з двома слідчими (поганим і хорошим), який практично безвідмовно діє в колі недосвідчених людей.
  5. Метод тілесного прояви. Це так звані прийоми невербального з`ясування того, як дізнатися правду. Центральне місце в цьому методі займає всім відомий детектор брехні, який використовують у своїй роботі органи внутрішніх справ. Використовуючи метод тілесного прояви, ви зможете побачити лише те, що людина вам або бреше, або ні, але саму правду ви не впізнаєте. На що потрібно звертатися увагу, розмовляючи з людиною?
  6. очі (людина, яка складає на ходу буде піднімати очі вгору, звужувати очі, напружувати погляд);
  7. міміка (людина, яка бреше, ніколи не зможе зобразити щирість - так посмішка у нього буде виходити тільки за допомогою рота);
  8. поза (обманюють люди, як правило, психологічно стискаються, що виражається в їх позі - нога на нозі, схрещені руки, втягування голови в плечі);
  9. руху (якщо людина сильно жестикулює, а його руки мимоволі тягнуться до мочки вуха, носа, до чола, горла, шиї, волоссю або очам, то, швидше за все, він бреше);
  10. моргання (якщо людина моргає більше шести разів на хвилину, то він бреше);
  11. інтонація (людина, що виявляє дивні інтонації, які йому не властиві, швидше за все, вигадує на ходу);
  12. затримка в мові (перш ніж відповісти на питання, врущій людина обов`язково зробить мимоволі велику паузу).
  13. Метод логічного аналізу. За допомогою дедуктивного або індуктивного методу, фахівці можуть визначити, чи істинні факти, або співрозмовник приховує правду. Всі чудово знають дедуктивний метод Шерлока Холмса, а також інші логічні методи відомих детективів, які використовують їх в своїй роботі.
  14. Метод провокацій. Цей метод вважається класичним, так як змушує співрозмовника в кінці кінців розкрити всі свої карти. Маніпулюючи свідомістю людини і ставлячи його в певні умови, можна дізнатися не тільки, що людина обманює, а й почути довгоочікувану правду. Серед найпоширеніших прийомів цього методу можна виділити:
  15. прийом усипляння пильності;
  16. прийом застосування ефекту несподіванки;
  17. прийом блефу;
  18. прийом удаваного сумніви в правдивості людини;
  19. прийом застосування помилкової тривоги.
  20. Головне в цьому методі - змусити людину похвилюватися, так як перебуваючи в емоційно нестійкому стані, він здатний відкрити правду. Умілі дізнавачі або підіграють, або проявляють удаване недовіру, або зляться, або переконують людини, що щиро йому вірять. Всі ці дії здатні заплутати людину і видати правду.

  21. Метод використання особистісних якостей людини. Як зрозуміти правду в цьому випадку? В даному методі використовують слабкі сторони співрозмовника, його яскраві риси характеру, які видадуть правду відразу ж, як тільки опонент розколеться.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!