» » » Що робить молитва?

Що робить молитва?

Що робить молитва?

Періодично люди відчувають у своєму житті труднощі. У такі хвилини деякі йдуть до церкви, щоб звернутися до Бога з молитвою, і просять про дозвіл своїх поневірянь. Інші ходять, щоб висловити вдячність і подяку.

Поговоримо про те, як "працює" молитва, що робить її сильною для людини.

Віра і молитва

Молитва, як правило, направляється на ті об`єкти і суб`єкти, в які людина вірить. У разі досить поширеному таким суб`єктом виступає Бог. Але бувають і інші джерела, з яких людина черпає благодать. Віра є важливим компонентом молитви, і без неї вимовлені слова навряд чи матимуть істинний сенс і зможуть принести полегшення.

Віра, яка реалізується в молитвах, дозволяє людині долучитися до Бога, вийти з ним на діалог. Це зіткнення і участь розширює свідомість людини до необхідного рівня. Подібно ефекту, що виникає після сеансу психотерапії, відбувається поглиблення в себе і пошук необхідних ресурсів для того, що б подолати труднощі.

Психологічний сенс молитви



Можна виділити ряд деяких особливостей від спілкування з Богом через молитви, які призводять до позитивного результату. Розуміючи молитву як душевне розраду, можна виділити наступні «лікувальні властивості»:

  • співпереживання;
  • з`єднання душевного і тілесного;
  • наявність чіткої духовної ієрархії.

Співпереживання розкриває не тільки участь Бога в наших труднощах, а й прояв його на різних рівнях нашого духовного життя: фізичному (співчуття), емоційному (співчуття) і іноді домішується когнітивний - розумовий (співчуття). Тобто вступаючи в діалог з Творцем за допомогою молитви, людина задіює всі сфери свого буття, триразово посилюючи дію.

Мова скоріше йде про силу і авторитет суб`єкта, до якого звернена молитва. Крім властивостей душевного спокою і участі Бога в його процесі, необхідно відзначити риси, які притаманні втіху і мають велике психологічне значення:

  • відкритість (людина звільняє свої емоції і разом з цим розпізнає і усвідомлює свої почуття);
  • адресність;
  • сублімація (вираз своїх страждань за допомогою конкретних ритуалів і слів, прописаних в молитві).

Також вам може бути корисна стаття Як допомагає молитва.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!