» » » Як спіймати сома?

Як спіймати сома?

Як спіймати сома?

Сом - придонний мешканець. Цю рибу сміливо можна назвати всеїдною. Він пожирає жаб, інших риб, молюсків, може нападати на дрібну водоплавну птицю, не гребує різними харчовими відходами, що потрапляють у водойму. Спіймати сома - завдання не з легких. Він рідко піднімається до поверхні. І для того, щоб рибалка була вдалою, необхідно спеціальне рибальське оснащення, знання звичок цієї риби, терпіння і, звичайно, удача. Зараз ми детально розглянемо, як зловити сома, в яку пору року і доби краще ловити, яку використовувати приманку?

Час і приманка

Бувалі рибалки, які знають як зловити сома, найкращим періодом клювання вважають липень і серпень, відразу після нересту цієї риби. Температура в водоймах досить тепла, і сом нерідко піднімається на поверхню. Зазвичай сом активний ночами, і найкращий час лову від сутінків і до світанку. Але трапляється, що рибалкам везе і вдень, якщо наживка пройде поблизу сомьей пасти, він постарається не упустити видобуток.

В якості приманки можна використовувати жаб, живця, «квок», що імітує жаб`яче квакання. Сом всеїдний, і апетитною йому здасться практично будь-яка наживка.

Як спіймати сома на донку

Сом - сильна і велика риба, тому для його лову необхідні міцні снасті. Донка повинна бути оснащена металевим повідцем, волосінь товстої, якщо такої немає, то можна її сплести з кількох тонких.

Розставляють донки звичайно в такий спосіб: одну ставлять на самій ямі, а дві на нижній ділянці свала. Обов`язково потрібно міцно зафіксувати донки і відрегулювати котушки таким чином, щоб при різкій клювання була здана волосінь на 2-3 метра.



На донки сома ловлять вночі. З вечора розводять на березі багаття і чекають клювання.

Як спіймати сома на спінінг

Ловлю сома на спінінг можна назвати найпоширенішим способом, але він, безсумнівно, найцікавіший і захоплюючий. Ті, хто дивився відео, як зловити сома, розуміють, що нелегко впоратися з великим сомом.

Потрібно використовувати спінінг приблизно три метри завдовжки, обов`язково використовувати силову котушку, волосінь довгу і надміцний, а також не забудьте оснастити ваш спінінг фрикційним гальмом, ця функція обов`язково знадобитися, якщо вам попадеться екземпляр. Наживку потрібно використовувати важку, це дозволить їй швидше опуститися на саме дно, туди, де і живуть річкові велетні. Вести приманку треба повільно, по самому дну.

Головний секрет вдалої риболовлі: як зловити сома

Успіх лову сома у величезній мірі залежить від уміння рибалки знаходити місця, де ховаються соми, так звані сомовьи ями. Зазвичай це вири або ями з піщаним або глинистим дном, добре, якщо там є корчі, перепади дна, дерева, колодязі, камені та інші природні укриття. Крім того, соми люблять ями, які мають круті звали в глибину.

Звичайно, таку яму в незнайомій водоймі новачкові знайти буде дуже складно, досвідчений мисливець за сомами зможе її відшукати за два-три дні, але найпростіший спосіб - просто поговорити з місцевими рибалками, вони неодмінно покажуть вам заповідні місця, якщо будуть впевнені, що ви НЕ браконьєр, а мирний рибалка.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!