» » » Як ловити сома?

Як ловити сома?

Як ловити сома?
Як ловити сома?

Полювання на сома дуже популярна серед рибалок-спортсменів. Перед тим як ловити сома, рибалка повинен знати, де ловити сома і на що клює ця риба. Тільки знаючи періоди активності і нересту, бажані місця годівлі та інші особливості способу життя сома, можна стати професійним мисливцем на річкового красеня.

Особливості анатомії та місця проживання сома

Соми мають дуже маленькі очі. Це пояснюється тим, що більшу частину часу вони проводять на дні водойми практично в темряві. Зате сом має досить сильним нюхом, яке в кілька разів сильніше, ніж у судака або окуня. Тому при пошуку їжі соми покладаються на нюх, а не на зір. У зв`язку з цим запах приманки важливіше, ніж її колір.

Головним органом у сома є вуса. З їх допомогою риба визначає місцезнаходження видобутку, розмір навколишніх предметів. Вуса допомагають сомам «ходити» по дну водойми і утримуватися в потрібному місці при сильній течії.

Сом мешкає практично у всіх прісноводних річках. Так як прохолодна вода більш прийнятна для сома, він вважає за краще знаходитися в ямах на глибині водоймища. З легкістю занурюватися на дно сому допомагає величезна голова і невеликий плавальний міхур.

Харчуватися сом піднімається на мілководді. Улюбленими місцями є глибинні перепади, звали і виходи їх ям. Тому, щоб зловити сома, потрібно враховувати особливості рельєфу дна і наявність місць можливого укриття (стирчать з води корчі, затонулі стовбури дерев т. д.). Черви і різні комахи, що обсипаються з підмитого берега, є хорошою їжею для сома. У поєднанні з глибоководдя таке місце ідеально для його проживання.

Кращий час для полювання на сома

Найбільша активність характерна для сома в теплий період року. Восени перед зимовою «сплячкою» сом запасається жиром. Тому осінь вважається кращим сезоном для полювання на сома. Коли температура води опускається нижче + 8 ° С, він дрімає на дні і майже не харчується.



З появою першого тепла сом повільно приходить до тями. Спочатку він дуже ледачий і харчується в основному тим, що може знайти на дні (черепашки, черви, падло). Після того як вода прогріється до + 20 ° С починається нерест. Приблизно через 20 днів настає період весняного жора і масового полювання на сома.

Випливати на мілководді в пошуках їжі сом воліє після заходу сонця до світанку, а також в похмурі і дощові дні. Великий улов може принести рибалка напередодні грози.

Як ловити сома на різні приманки

вибираючи, на що ловити сома, потрібно врахувати, що сом - це хижа риба. Він харчується дрібної та середньої рибою, раками, річковими молюсками. Більші особини можуть полювати на водоплавних птахів або впали у воду мишей і щурів.

Відразу після сплячки сом краще ловиться на медведок, черв`яків, п`явки, злегка протухнула рибну нарізку, жаб. Вважається, що великим ласощами для сома служить підсмажений на багатті горобець, а також пташині потрухи.

Коли вода прогріється до + 10 ° С можна перейти на штучні приманки (воблери, силікон, танцюрист). При виборі місця можна орієнтуватися на наявність плотви або ляща.

При виборі знаряддя лову потрібно враховувати вид приманки, місце і час полювання. Ранньою весною, коли сом залягає на дні, краще ловити сома на донку (Спеціальна вудка довжиною 1,5-2,5 м). У тиху сонячну погоду досвідчені рибалки ловлять сома на квок. Для штучних приманок можна використовувати спінінг.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!