» » » Як зробити фільм?

Як зробити фільм?

Як зробити фільм?
Як зробити фільм?

Гортати альбоми з фотографіями на комп`ютері швидко набридає і автору, і його гостям. Є простий вихід - зробити з фото свій власний фільм. Це тільки звучить страшно. Насправді, немає нічого простішого, і ніяких особливих професійних навичок не вимагає. Зараз ми детально розберемося, як зробити фільм.

Огляд основних програм

Перед тим, як приступити до створення власного фільму, необхідно розібратися з програмами, які допоможуть нам це зробити:

  1. Програма, в якій будемо працювати, повинна містити всі потрібні кодеки, які будуть конвертувати відео. Відеокодеки - спеціальні програми, які визначають принцип стиснення і відтворення відео. Без них нічого не вийде. Отже, бажаний для початківця режисера набір:
  2. XviD - кодек, який дає прекрасну чіткість і деталізацію. Особливо в тих випадках, коли потрібно стиснути ефекти переходу.
  3. DivX - кодек, що відповідає за якість зображення. Великим плюсом даного кодека є той факт, що при високій якості файл буде мати малим розміром. DivX підтримує більшість сучасних DvD плеєрів. При цьому DivX прекрасно поєднується з XviD.
  4. X264 - дуже потрібний кодек за багатьма параметрами, але є одна проблема: на деяких комп`ютерах може не бути під нього декодера. Доведеться шукати і завантажувати його окремо для того, щоб була можливість переглянути стислі файли.
  5. Тепер необхідно визначитися з самою програмою, в якій буде створюватися новий шедевр. Існує кілька простих редакторів, які допомагають зробити свій фільм на комп`ютері:
  6. Наприклад, ФотоШОУ від AMS Software, підійде для слайд-шоу, з фоновою музикою і ефектами переходів. У неї простий інтерфейс, причому російською мовою, тому розібратися буде нескладно. Завантажити дану програму можна звідси.
  7. NeroVision - ще одна проста безкоштовна програма. Інтерфейс її теж русифікований. Отримати програму можна, скачавши її тут.
  8. І, безумовний лідер по створенню власних фільмів і слайд-шоу: Windows Movie Maker. У ранніх версіях Windows, таких як Windows Vista і XP ця програма встановлена за замовчуванням. Якщо ж у вас Windows 7 або 8, доведеться встановити програму окремо. Знайти її в мережі досить просто, встановити - теж. Для Windows 7 програма, до речі, називається «Кіностудія».

Фільм з фотографій



Розглянемо, як зробити фільм з фотографіями на прикладі Windows Movie Maker:

  1. Заходимо в меню «Пуск», «Програми», знаходимо в списку Windows Movie Maker і запускаємо його.
  2. Шукаємо вкладку «Імпорт» (зліва, в самому вікні). Тут є кілька вкладок, нас зараз цікавить «Зображення». Вибираємо і завантажуємо ті фотографії, з якими будемо працювати.
  3. По черзі переміщаємо фотографії на робочу область внизу.
  4. Вибираємо ефекти для кожної окремої фотографії. Нам потрібна вкладка «Перегляд відеоефектів» (або «Ефекти»). Тут просто потрібно перетягнути сам відеоефект на фото. Зліва внизу є зірочка, вона повинна стати синього кольору.
  5. Задаємо час на шкалі часу, яке фотографія буде на екрані в готовому сюжеті.
  6. Задаємо ефект, з яким фотографії будуть змінювати один одного. Це робиться точно так же, як і вибір ефекту для самих фотографій. З тією різницею, що перетягувати потрібний ефект доведеться в область між самими фото.
  7. Оживимо наше творіння, додаванням музики. Для цього підійде будь-який аудіофайл у форматі mp3. Його потрібно буде імпортувати, використовуючи вкладку «Імпорт звуку або музики» ( «Аудіо»), і перетягнути файл мишкою на тимчасову шкалу. А щоб трек не обривати в кінці, додамо ефект «Зникнення». Для цього треба натиснути по аудіофайлу правою кнопкою миші і вибрати потрібний пункт в меню.
  8. Тепер розберемося з додаванням титрів. Нас цікавить вкладка в меню «Назва і титри». Вибираємо потрібний кадр. Під вікном введення тексту є вкладка «Додаткові можливості». Там можна змінити колір букв, їх розмір і навіть анімацію.
  9. Залишається тільки одне: в правому вікні переглянути те, що у нас вийшло. Якщо все в порядку, вибираємо вкладку «Файл», знаходимо рядок «Опублікувати фільм» і зберігаємо. Все, шедевр готовий.

Створення фільму за допомогою відео сюжетів



А як зробити фільм з відео? Тут нам знову допоможе Windows Movie Maker. Все так же просто, як і в випадку з фотографіями, більшість дій ті ж самі.

  1. Імпортуємо відео файли в програму так само, як ми це робили з фотографіями. Якщо є бажання і можливість використовувати відео безпосередньо з веб-камери, для цього в меню є окрема вкладка.
  2. Знову ж таки, маємо відеофайли в потрібній послідовності, як і в випадку з фото.
  3. Редагуємо відео. Відкриваємо в меню вкладку «Правка» і за допомогою курсору задаємо початкову і кінцеву точки. Якщо не виходить точно встановити курсор - не біда. Точний час можна ввести вручну.
  4. Переходи між відеофайлами допоможе зробити вкладка «анімація».
  5. Додаємо музику і закадровий текст. Якщо є мікрофон - його можна начитати самому, натиснувши «Записати закадровий текст». Якщо потрібна тільки музика, імпортуємо її вкладкою «Додати музику».
  6. Вставляємо титри. Для цього у вкладці «Головна» вибираємо рядок «Титри».
  7. Залишається тільки переглянути те, що вийшло. Переходимо до вкладки «Вид» і вибираємо «Попередній перегляд на весь екран».
  8. Зберігаємо наш фільм.

Зрозуміло, вичерпно відповісти на, здавалося б, просте запитання: «Як зробити свій фільм» дана інструкція не зможе. Але допомогти зробити перші кроки в захоплюючому світі відеомонтажу здатна цілком. Головне пам`ятати - все не так вже й складно.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!