» » » Як грати в козла?

Як грати в козла?

Як грати в козла?

Козел вважається популярною грою, яка прийшла до нас з Німеччини ще на початку 20 століття. Дивно, але до сьогоднішнього дня більшість гравців зберегли її в первозданному вигляді. Особливість гри в оригінальній системі розстановки козирів, такого подібності вона не має з жодною картковою грою. Існують різні варіанти гри в Козла, які відрізняються лише порядком призначення козирної карти. Давайте розберемо докладніше як грати в карти в козла.

Гра звичайної колодою 

Грати в Козла можна звичайнісінької колодою карт, прибираючи з неї шістки. Ділимо колоду на дві половини. Для початку лунає п`ятнадцять карт, а верхня карта з колоди стає козирем для обох ігор. Козир забирає той, хто роздавав карти.

У грі беруть участь четверо осіб. Для кожної карти є своя оцінка: туз -11 очок, 4 очка -Король, 3 очки - дама, 2 очка -валет, 10 очок - десятка. Решта карт не несуть в собі ніякої цінності, їх вважають порожніми. Після закінчення гри підраховуються очки, які набрали карти, виграє партію той, у кого набереться 61-62 очка.



Кожен гравець у себе записує 12 очок. Хто зміг набрати більше 60 очок, з кожного гравця списує в свою користь по 2 очка, з того, хто здавав карти - тільки одне. Якщо який-небудь гравець зможе взяти з іншого гравця дванадцять, то вважається, що він виграв кон або козла. Після розіграшу першої половини колоди, здають другу, що залишилася колоду. Козир все та ж карта, що і в першій грі. Правила гри в козла тут ті ж. Особливість даної гри - валети. Старше всіх карт вважається трефовий валет, він може бити всіх козирів, без винятку. Піковий валет може так само крити всіх козирів і валета бубон і черв`яків. Валет червовий може крити козирів і бубнового валета. Валет бубновий може крити тільки козирів.

Грає важливо пам`ятати, що найціннішими для розрахунку є десятки і тузи, тому йому потрібно віддавати своєму підручному порожні або молодші карти, навіть не шкодуючи при цьому валетів. 

Гра на 36 карт

Є й інший варіант гри. Гравці грають двоє проти двох. Беруть так само 36 карт, прибирають з них шістки. Кожна пара отримує по дві шістки однакового кольору, їх кладуть близько гравця, одну сорочкою вниз, а іншу на першу, але так щоб лицьова сторона вже лежить карти була, хоч я знаю. Виходить, що в розіграші беруть участь 32 карти. Як грати в козла? Система козирів в цьому варіанті така: найстарший козир - сімка треф, трохи нижче дами треф, пік, черв`яків і бубон, після них ідуть валети: треф, пік, черв`яків, бубон, за ними: туз, 10, король, 9, вісімка і 7 козирною масті. Окуляри вважають у відкриту. Здає гравець, здає гравцеві, який сидить зліва від нього, одну карту здає в відкриту. Якщо потрапляє не сімка треф, валет чи дама, значить це козир. Потім здає гравець здає всім граючим стільки карт, скільки дав першому гравцеві, а після цього по одній, поки не роздасть всі карти. Якщо гравець після здачі карт має один козир, то він може віддати його своєму партнеру взамін інший однієї карти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!