» » » Як зав'язувати вузли?

Як зав'язувати вузли?

Як зав`язувати вузли?
Як зав`язувати вузли?

Уміння зав`язувати вузли може виручити людини в самих різних ситуаціях. Саме тому практично кожен, незалежно від сфери діяльності, повинен знати, як зав`язувати вузли. Видів вузлів безліч, але ми вибрали для вас найбільш прості і надійні.

Як зав`язувати вузли на одній і двох мотузках

Перш за все, познайомимося з термінологією, без якої пояснення будуть не зовсім зрозумілі. У мотузки є корінний кінець, який ми тримаємо в руках нерухомо, і ходовий кінець, яким ми оперуємо, тобто протягуємо, обмотуємо і т.д. На малюнках ходові кінці зазвичай позначаються з затемненням.

Крім того, є одна важлива методична рекомендація з зав`язування будь-якого вузла: як тільки у вас вийшло зав`язати вузол за наведеною інструкції, не зупиняйтеся на цьому і повторіть операцію ще кілька разів. Потім позаймайтеся точно так же і на наступний день, і через день.

Справа в тому, що пам`яті рук можна довіряти лише тоді, коли той чи інший навик міцно закріпився за допомогою частих повторень. Саме тому не кидайте занять, поки не зможете зав`язати той чи інший вузол практично з закритими очима. Ну, а тепер до справи.

простий вузол

Як зав`язувати простій вузол, знають, напевно, практично всі, проте мало кому відомо, що його можна зав`язати не тільки на одній, а й на двох мотузках, таким чином з`єднавши їх.

До недоліків простого вузла віднесемо насамперед те, що він досить складно вузолрозв`язується, а по гладким мотузках і волосінь просто повзе. Також мотузка, зав`язана за допомогою простого вузла, може значно ослабнути, а вигин, що виникає в результаті зав`язаною таким способом мотузки, істотно зменшує її міцність. Втім, є у простого вузла і свої переваги: якщо необхідно за кілька секунд зв`язати мотузку або мотузки - це найкоротший спосіб. Однак не варто залишати такий вузол надовго, і при першій нагоді варто замінити його на інший, більш надійний.

Вузол «вісімка»



Зав`язувати «вісімку» також не надто складно, але при цьому вона значно надійніше простого вузла, набагато легше розв`язується і, що не менш важливо, послаблює вузол вісімкамотузку лише незначно. Відзначимо також, що «вісімка» не призначена для скріплення двох мотузок - її можна використовувати лише на одній, причому не тільки як стопорний вузол, а й як складову частину інших різних вузлів.

«Кривавий» вузол

Цей тип вузла використовується для потовщення мотузки, тобто може зав`язуватися в якості стопорного. Зав`язати «кривавий» вузол можна двома різними способами - в найпростішому варіанті спочатку потрібно зробити петлю, а потім пройтися кілька разів кривавий вузолходовим кінцем навколо корінного, після чого необхідно затягнути вузол. Другий варіант складніше, але зате його можна використовувати навіть в декоративних цілях.

До безперечних достоїнств «кривавого» вузла віднесемо те, що це один з найбільш ефективних стопорних вузлів, а також те, що він, на відміну від простого вузла, не шкодить мотузці. До речі, вельми цікаво походження його назви: в царські часи за допомогою мотузки з «кривавим» вузлом на кінці карали винних солдатів і матросів.

«Бабин» вузол



Це непоганий вузол для скріплення двох мотузок, про яку знають багато, але далеко не кожен вміє його зав`язувати. Для того, щоб зробити «бабин» вузол, потрібно обнести ходовий кінець однієї мотузки навколо такого ж кінця інший, потім виконати цю дію ще раз, після чого залишиться лише затягнути вузол.

До недоліків «бабиного» вузла віднесемо те, що він схильний до ковзанню, а також легко Бабин вузолрозв`язується, тому його не можна рекомендувати там, де потрібно міцно і надійно зв`язати дві мотузки: для цієї мети є інші вузли, про один з яких ми і розповімо.

Цей вузол можна назвати модифікованим «бабиним» вузлом. Зав`язується він точно так само, тільки перед цим потрібно виконати пару нехитрих операцій, зав`язавши на ходовому кінці кожної мотузки вже відомі нам прості вузли або «вісімки». Ось тепер цей вузол не буде ні ковзати, ні розв`язуватися. Ну а походження назви «бабиного» вузла дуже просте: саме таким способом вже давно пов`язують хустки жінки.

«Рифовий» вузол

Цей вузол за технікою виконання чимось нагадує «бабин», проте ж тут ходові рифовий вузолкінці мотузок в другій дії пускаються дещо по-іншому. Здавалося б, зовсім незначна зміна, проте ж «рифовий» вузол набагато надійніше «бабиного».

Втім, і у цього, на перший погляд, бездоганного вузла є свої недоліки. З одного боку, «рифовий» вузол дуже сильно затягується (особливо якщо мотузки намокли), а з іншого - його досить легко розв`язати, якщо потягнути за будь-ходовий кінець в напрямку корінного цієї ж мотузки. Але і тут проблему вирішать заздалегідь зав`язані на обох мотузках прості вузли або «вісімки».

«Хірургічний» вузол

Це останній з простих вузлів для двох мотузок, які ми розглянемо.хірургічний вузол Спочатку обноси ходового кінця однієї мотузки ходовим кінцем іншою робляться в одному напрямку, а потім - в протилежному. Зміна напряму дуже важлива, тому що в противному випадку вийде ще одна модифікація «бабиного» вузла, але все ж вона буде програвати в міцності вузла «хірургічного».

Додамо, що «хірургічний» або, як його ще іноді називають, «академічний» вузол легше виконувати, якщо одна з мотузок натягнута. Ну а своєю назвою, як ви, напевно, вже здогадалися, цей вузол зобов`язаний тим, що його часто використовують лікарі на операціях.

На цьому можна було б і закінчити нашу статтю, однак для тих, кого цікавлять особливо міцні вузли (наприклад, для риболовлі), хотілося б порекомендувати статтю про зав`язуванні морських вузлів. І знову нагадую вам: практика, практика і ще раз практика. Якщо щось незрозуміло, завжди можна подивитися малюнки або навіть відео про те, як зав`язувати вузли, - благо таких роликів чимало в інтернеті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!