» » » Як забрати борг?

Як забрати борг?

Як забрати борг?

По доброті душевній люди дають в борг родичам, друзям, знайомим, довіряючи їм і не укладаючи договір, тобто без розписки і часто навіть без свідків. Переживати завчасно не варто, якщо ви потрапили в подібну ситуацію в ролі позикодавця. Поговоримо про способи повернення боргів.

Як забрати борг договірним методом

Найчастіше повернення боргів відбувається саме за допомогою цього методу. Вважається, що 70% боржників не проти повернути борг, але або забули про нього, або в силу об`єктивних причин поки не можуть цього зробити. Ви можете подивитися, що радять психологи боржникам, які не знають, як розрахуватися з боргами, в статті: Як повернути борг.

Для початку слід просто нагадати боржнику, що прийшов час розплачуватися по боргах. Сюди ж входить словесне попередження про те, що ви маєте намір звернутися в правоохоронні органи або до суду. Нагадайте також, що кошти, витрачені на суд, відшкодовуються боржником. Найчастіше люди цього бояться і повертають борги швидше, ніж ви звернетеся в суд. Навчитися складати план по поверненню боргу за допомогою переговорів можна за допомогою статті - Як стягнути борг.

Як забрати борг силовими методами

Коли домовитися мирним шляхом не виходить, а в суд йти поки не хочеться, можна скористатися двома варіантами силових методик.

Офіційний силовий метод

Боржник не хоче повертати борг, домовитися не вдалося. До суду за допомогою звертаються в правоохоронні органи відповідно до статей 159 КК РФ (шахрайство), 174 1 частина КК РФ (відмивання грошових коштів), 176 КК РФ (незаконне отримання кредиту).

Отже, в правоохоронні органи необхідно написати заяву на адресу, де живе боржник. Вкажіть в заяві, коли і де ви дали в борг грошові кошти, чи були присутні при цьому свідки, як давно це було, коли борг повинен був повернутися. Будь-які докази беруться до уваги.

Неофіційний силовий метод



Грубо кажучи, це "наїзд" на боржника особисто (було популярно в 90-і роки) або за допомогою колекторів, детективних агентств, охоронних підприємств та інших подібних контор. Зверніть увагу, за залучення цих організацій і взяття ними грошей силою ви можете потрапити на лаву підсудних самі.

Як забрати борг без розписки через суд

Виконавче провадження застосовується, коли без суду ймовірність отримати свої гроші назад практично дорівнює нулю. Якщо вам вдалося виграти суд, то всі витрачені на нього кошти будуть відшкодовані боржником.

У заяві до суду слід описати ситуацію боргу, вказати реквізити сторін, перерахувати всі наявні докази (СМС, листування в Інтернеті, аудіо- та відео-зйомка і т.д.), відзначити, які кроки по поверненню боргу вже робилися.

Як продати борг

Економічний метод повернення боргу, як правило, крайній. Якщо здається, що ситуація безнадійна, боржник переховується в інших країнах або пройшли всі терміни документів до стягнення, то можливо легше продати борг, ніж витрачати величезні ресурси безуспішно. Так можна повернути хоча б частину боргу.

Ви ознайомилися з методами повернення боргу і розумієте, що бути в шкурі боржника не особливо приємно. Якщо вам коли-небудь знадобиться брати гроші в борг, прочитайте заздалегідь статтю Як брати в борг.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!