Як знайти свій талант?

Як знайти свій талант?

Багато людей впевнені в тому, що можливість займатися улюбленою справою, яке до того ж приносить хороший дохід, - це важлива частина щасливого і успішного життя. Але для того, щоб побудувати собі таке життя, потрібно спочатку зробити один важливий крок - це визначитися зі своїми талантами. Пам`ятайте про те, що немає людей безталанних, є люди, які ще не відкрили своїх талантів. А тому, якщо Ви жадаєте розкрити себе, дізнатися, в чому Ваше призначення, пропонуємо Вам декілька порад про те, як знайти свій талант. 

Пошук талантів

Щоб з`ясувати, які у вас таланти, можна почати з простого. 

  • Подумайте про те, що Вам подобається робити і що у Вас виходить робити добре. Запишіть всі відповіді, які Ви зможете дати на це питання, від найпростіших до найскладніших. Потім проаналізуйте їх і виділіть ті, які найбільш близькі Вам і які можна застосувати в реальному житті. Саме ці варіанти відповідей і будуть говорити про Ваших талантах.
  • Як дізнатися свій талант? Можна також піти довшим, але більш практичним шляхом. Пробуйте себе в різних областях, вивчайте нове, заведіть різні хобі, навіть ті, які на перший погляд здаються зовсім невідповідними. Через деякий час Ви станете помічати, що саме з усього цього приносить Вам задоволення і що у Вас виходить найкраще. Це також Ваші таланти.
  • Як знайти в собі талант? Ще один шлях - це звернутися до своїх мрій. Мрії людини також здатні вказувати на його таланти. Запишіть всі свої мрії, починаючи з юнацьких років. Зверніть особливу увагу на ті, які не втратилися досі (довгострокові мрії) і на ті, здійснення яких Ви особливо сильно бажаєте. Тепер з цього списку відкиньте всі матеріальні мрії (типу придбати що-небудь). Залиште ті, які можуть визначити розвиток Вашої особистості або становлення Вашої професії і головного справи в житті. Якщо відповідних варіантів буде декілька, то Вам залишиться або вибрати найбільш підходящий і розвивати один зі своїх талантів, або спробувати себе у всіх і вже шляхом практики вибрати те, що потрібно. 

Як розкрити свій талант: методика

Хочу запропонувати Вам розглянути одну цікаву методику по визначенню талантів людини, автором якої є Іван Пиріг. За допомогою неї кожна людина зможе з`ясувати свої таланти самостійно, а також зрозуміти, чому йому краще займатися в житті. Для роботи Вам знадобиться тонка зошит і ручка. Отже, розглянемо методику того, як визначити свій талант, покроково. 

Крок 1

Згадайте і запишіть всі свої мрії, починаючи з самих ранніх років. Про що Ви мріяли в дитинстві, в школі, в студентські роки, зараз? Все це необхідно зафіксувати. Це повинні бути мрії, які стосуються особисто Вас, які говорять про те, чого Ви хочете саме для себе. 

крок 2

Необхідно розділити всі мрії на дві великі групи: "Мати" і "Бути". В першу категорію будуть ставитися всі мрії, які висловлюють Ваше бажання придбати конкретні предмети - машину, квартиру, телевізор, комп`ютер і т.д. Мрії з другої категорії спрямовані на розвиток Вашої особистості, Ваших особливостей, прагнень Вашої душі (малювати картини, бути танцюристом, вивчити іноземну мову і т.д.). Надалі Ви будете аналізувати тільки мрії з категорії "Бути".

крок 3



Потрібно напружити свою пам`ять, згадати і записати ті моменти, коли Ви відчували в певних ситуаціях емоційний відгук на діяльність будь-якого людини. Для кращого розуміння наведу приклад. Ви мріяли стати балериною і в один прекрасний день побачили по телевізору виступ дуже талановитої і відомої балерини. У цей момент Ви подумали: "От би мені так!", "Як я хочу бути на її місці!" та ін. Згадайте такі моменти, коли Ви бачили, чули, читали, дізнавалися про те, що якийсь чоловік домігся успіху в тій області, яка цікава Вам. У ці моменти Ви відчували душевний підйом, інтерес, бажання домогтися того ж. Запишіть ці моменти також. 

крок 4

Слід записати все те, що Вам подобалося робити раніше і що Вам подобається робити зараз. Це можуть бути улюблена робота, повсякденні справи, хобі та захоплення.

крок 5



Необхідно проаналізувати записане і відкинути все зайве і невдалий. 

Викресліть те, що вже неактуально. Наприклад, в дитинстві Ви хотіли стати космонавтом, але зараз Вам вже точно цього не хочеться або в силу здоров`я це неможливо. Викреслюємо подібне. Потім видаляємо зі списку все те, що не викликає емоційного відгуку. Для цього спробуйте візуалізувати кожну мрію, уявити себе в ролі тієї людини, яка займається цією справою. Якщо це зробити не виходить, - викреслюємо. Якщо це виходить зробити, але не викликає у Вашій душі ніякого емоційного відгуку, викреслюємо також. Можете ввести 10-бальну шкалу оцінки мрії. Найбільш важливі і викликають сильний емоційний відгук оціните високо, протилежні - низько. Після цього викресліть всі мрії з низькими оцінками.

крок 6

Потрібно згрупувати свої мрії. Подивіться на що залишився список мрій і подумайте, яким чином вони можуть бути пов`язані, чи можуть Ваші мрії мати логічні зв`язки один з одним? Припустимо, Ви мрієте шити одяг і відкрити свій бізнес. У поєднанні ці дві мрії дають Вам ідею відкриття власного ательє - ось Вам і власний бізнес, і можливість займатися шиттям. За цим принципом постарайтеся згрупувати свої мрії. Після цього виділіть головну думку в кожній групі і озаглавьте групи, виходячи з цієї думки.

крок 7

Взявши за основу назви груп, шукайте точки дотику, зв`язку. Приклад: виникли три групи - подорожі, здатності до іноземних мов, спілкування з різними людьми. У поєднанні вони можуть вказувати на такі області роботи: спеціальний кореспондент за кордоном, створення і управління власною турфірмою, можливість стати професійним мандрівником, професійна перекладацька діяльність і т.д. 

крок 8

Потрібно визначити конкретні області роботи, де можуть бути розкриті Ваші таланти. Запишіть все, що приходять на розум, а потім виберіть з них найбільш підходящі (приклад - в минулому пункті).

крок 9

Остаточне визначення свого заняття в житті. Зваживши всі "за" і "проти", Ви зможете визначитися з тим, що Вам найбільше підходить. Тепер залишається тільки знайти практичне застосування своїм талантам! Вітаємо!

Ми запропонували Вам кілька варіантів того, як відкрити в собі талант. Тепер все тільки в Ваших руках. Пробуйте, шукайте, адже хто шукає - той знайде!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!